Video Exclusiv România ar putea scăpa de MCV. Vera Jourova: Cred că este un plan rezonabil și realist

Data actualizării: Data publicării:
Vera Jourova gesticulează
Vera Jourova, vicepreședintă a Comisiei Europene. Foto: Profimedia

România e la un pas să scape de principala piedică pentru intrarea în Schengen - MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare. Comisia Europeană își dorește ca România să scape de MCV, dar totul depinde de reforma din justiție, aflată în prezent în desfășurare, spune Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

Alin Borcea - jurnalist Digi24: Există un lucru pe care oponenții intrării României în Schengen îl tot menționează. Mă refer la MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare. Unii spun că România nu poate fi membru Schengen, cât timp avem MCV.

Vera Jourova, vicepreședinte al CE: Comisia nu face nicio legătură între Schengen și MCV. Într-adevăr, ar trebui să fie finalizat MCV. Iar cei din România care se ocupă de domeniul justiției știu bine care sunt lucrurile ce trebuie făcute, astfel încât eu pot să mă conving pe mine, să conving Comisia și statele-membre că MCV trebuie ridicat. Cred că dacă reforma justiției, acum în desfășurare și în jurul căreia este o mare voință politică, va fi implementată, sau măcar aprobată ca să fie implementată, ar putea fi suficient ca eu să propun ridicarea MCV.

Ne-am dori ca legile să fie aprobate în această toamnă, ceea ce mi-ar permite mie să reacționez rapid, astfel încât anul viitor să fie o singură evaluare pentru România, cea din raportul privind statul de drept. Cred că este un plan rezonabil și realist, pe care îl consider, mai ales după această vizită, posibil și fezabil.

Nu mai țin minte un asemenea impuls politic în România, după 2017. Există o majoritate amplă în Parlament, am vorbit cu parlamentari, cu ministrul, premierul, cu președintele. Toți mi-au zis că vor să scape de MCV, că știu ce este de făcut și că lucrează. Ce mi-aș mai putea dori?

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri