Video România, în alertă din cauza minelor marine. Cum au afectat afacerile pescarilor din Marea Neagră: „Ne este frică. Am putea muri”

Data actualizării: Data publicării:
focus mine pescari
Gheorghe Dan Giurgiu, pescar. Foto: Captură Digi24

Războiul din Ucraina a devenit o amenințare directă pentru țările de la Marea Neagră. Apele sunt acum un loc periculos chiar și pentru oamenii care merg la plajă în Constanța. Minele marine plutesc pe mare, departe de țintele inițiale. Nu sunt o amenințare doar pentru înotători, ci și pentru traficul maritim. Pentru pescarii locali, ca Gheorghe, minele au avut un impact profund. Traiul lui este afectat și știe că fiecare ieșire în larg ar putea fi ultima.

Gheorghe Dan Giurgiu iubește pescuitul în Marea Neagră. Nava sa, Odiseea, pleacă din portul Constanța. Dar de când a început războiul din Ucraina, atenția sa nu se mai îndreaptă doar asupra macroului și midiilor.

Flamingo este numele unui alt vas de pescuit, care a observat recent o mină marină. George și echipa lui trebuie să pescuiască în continuare ca să facă bani, dar spune că teama de aceste dispozitive îngreunează lucrurile.

Gheorghe Dan Giurgiu, pescar: „De obicei noaptea adunăm midii, dar acum nu se mai poate așa des. Nu poți ieși dacă e ceață sau dacă lumina lunii nu e suficient de puternică. Trebuie să rămâi în port… Ne este frică să mergem - de ce să riscăm? Am putea muri.”

Marea Neagră a fost întotdeauna importantă pentru oamenii care trăiesc pe coastă - dar este vitală și pentru cei care navighează.

Înainte de război, era cea mai importantă cale pentru cerealele care plecau din Ucraina. Însă conflictul a făcut din ea un loc periculos.

Minele plutesc acum pe mare - sunt relativ ieftin de produs și greu de observat. Curenții și valurile le pot deplasa.

De aceea, nimic nu poate înlocui ochiul uman. Astfel de nave ale Marinei sunt însărcinate cu monitorizarea minelor și dezamorsarea celor pe care le găsesc.

Sorin Machidon, ofițer al Forțelor Navale: „Domnilor, vom începe astăzi procedura de eliminare a minei pe care tocmai am identificat-o la suprafața apei. Ca întotdeauna, acționați conform pregătirii. Echipați-vă cu costumele de scafandru și fiți pregătiți să intri în apă pentru a elimina această mină.”

Înainte de războiul din Ucraina, acești scafandri erau însărcinați cu dezamorsarea minelor marine din cel de-al Doilea Război Mondial. Iată că acum se confruntă cu noi dispozitive explozive. Fie că au fost plantate inițial de Rusia - sau de Ucraina, ca să-și apere porturile - pericolul este același.

Sorin Machidon, ofițer al Forțelor Navale: „Misiunile noastre sunt foarte riscante din cauza minelor cu care avem de-a face: sunt un pericol real, la fel ca dispozitivele explozive pe care le folosim. Prin urmare, trebuie să acționăm cu atenție sporită.”

Astăzi, nivelul de risc este mai scăzut - e doar un exercițiu care îi pregătește pe scafandri pentru următoarea mină marină pe care o vor întâlni.

Litoral românesc este la doar câțiva kilometri distanță. În curând, va fi plin de turiști. Oamenii de aici au auzit deja de pericol.

„Sper că va fi sigur, să pot merge cu familia mea, dar nu atât de mult, poate la 10-15 metri de mal”, spune un bărbat.

Această mină conținea 30 de kilograme de explozibil. Până acum, cele observate în Marea Neagră erau proiectate să se declanșeze la impactul cu o ambarcațiune, nu dacă erau atinse de un om.

Chiar și așa, Marina încearcă să țină toate minele departe de țărm. Au găsit cinci până acum - una dintre ele, pe plajă.

Valentin Demente, ofițer Forțele Navale: „Cinci nu sunt multe, dar o singură mină care ajunge în locul nepotrivit la momentul nepotrivit este suficientă pentru a provoca distrugeri mari. Vorbim aici despre nave și despre infrastructură importantă precum porturile, de exemplu. Riscul e mereu prezent.”

Gheorghe avea un echipaj de cinci oameni pe vasul său. Teama de minele marine a redus numărul la doi, iar asta face totul mai dificil.

„E mai greu de pescuit, mult mai greu. Dacă prinzi în plasă una dintre aceste mine și o aduci aproape de navă, ar putea exploda chiar lângă tine. E periculos, dar ce putem face? Trebuie să continuăm să pescuim ca să putem supraviețui”, spune un pescar.

Gheorghe nu știe cât își poate menține afacerea pe linia de plutire. Cu atât de multe mine în apă, riscul de a da peste una va rămâne mult timp - chiar dacă războiul din Ucraina s-ar încheia curând.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri