România, în raportul ONU "Cod roșu pentru umanitate". Expert meteo: Vom avea valuri de căldură, precipitații intense și secetă

Data actualizării: Data publicării:
canicula vijelii cod galben anm
Feomene meteo extreme tot mai intense în această vară. FOTO: Getty Images

Vremea rămâne una a extremelor și în România, în perioada următoare. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo, spune că sudul României va fi afectat, în special, de secetă. Pe de altă parte, în nord, precipitațiile vor fi mai intense. În același timp, va persista canicula. 

"Toate trei - valurile de căldură, precipitațiile intense și seceta sunt cumva puse în aceeași categorie.

În raportul privind criză climatică, România este într-o zona de graniță, Europa e împărțită în 5 regiuni, și a ajuns într-o zonă în care partea de sud face parte din bazinul Mării Mediterane extins, iar partea de nord dincolo de Carpații Meridionali e considerată că fiind parte a Europei de Vest și Centrală.

Pentru regiunea la nord de Carpați avem atât perioade cu secetă mai intense, dar și perioade cu precipitații mai intense.

Partea de sud o să intre în schimb într-o regiune în care vor avea mai puține precipitații în special în timpul verii și atunci vom avea și secetă, și deșertificare. Deci este ciudat ce se întâmplă.

Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură și temperaturi ridicate", a declarat Bogdan Antonescu.

Citește și: Klaus Iohannis: Nu putem să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale schimbărilor climatice

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept "Cod roșu pentru umanitate". Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la "evenimente meteo extreme fără precedent în istorie".

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri