România oferă ajutor Greciei

Data publicării:
spartan
România întinde o mână de ajutor Greciei. Ministerul Apărării Naţionale a pregătit două aeronave speciale cu 20 de militari şi echipament adecvat, care sunt gata să plece pentru a da  o mână de ajutor la stingerea incendiilor ce devastează zona Atenei și care s-au soldat până acum cu zeci de morți. 
 
Forțele aeriene române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, către Grecia, anunță Ministerul Apărării de la București. 

Ministrul Mihai Fifor a avut marți mai multe convorbiri telefonice cu ministrul elen al apărării, Panos Kammenos, pe tema situației de urgență din zona Attica. Ministrul Fifor i-a spus omologului elen că armata română este gata să intervină cu oameni și echipamente în sprijinul forțelor care acționează la fața locului, în cazul în care autoritățile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

Grecia a solicitat deja ajutorul Uniunii Europene pentru această situație de criză.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate. Creat în 2001, acest mecanism a fost recent reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor și pregătirea pentru acestea. Mecanismul de protecție civilă al Uniunii include o capacitate europeană de răspuns în situații de urgență. Aceasta este o punere în comun voluntară a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre, menționează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri