România vrea un submarin nou, cu Delfinul uitat în cheu

Data actualizării: Data publicării:
21-Centrul-de-scafandri-specializari-submarin-Delfinul-1

Un submarin pentru Forţele Navale Române, construit integral pe şantierul naval Mangalia - este planul ministrului Apărării, Mihai Fifor. E nevoie de o astfel de armă, pentru că la 400 de kilometri distanţă, în Crimeea, Rusia şi-a comasat unele dintre cele mai performante submarine. În momentul de faţă, România are un singur submersibil. Este însă ţinut la cheu de mai bine de 20 de ani şi folosit pe post de simulator, pentru că statul n-a investit nimic în el.

„Discutăm despre posibilitatea ca forţele navale române să se doteze cu submarin pentru această capabilitate la Marea Neagră”, anunța Mihai Fifor, ministrul Apărării, zilele trecute.

Submarinul ar urma să fie construit în România, promite ministrul Apărării. Şantierul naval din Mangalia ar putea fi gazda proiectului. Cine va câştiga licitaţia pentru primul submarin „made in Romania” va trebuie să investească şi în capacităţile de asamblare şi lansare la apă.

Până când vor scruta adâncurile la bordul unui submarin nou nouţ, marinarii români se antrenează doar în simulator. Din 1995. Armata Română nu a mai investit un leu în submersibilul Delfinul. Lung de aproape 70 de metri şi lat de şase, Delfinul a intrat în dotarea armatei române în 1985. Este făcut în Rusia şi ar mai funcţiona poate şi azi, dacă statul i-ar fi cumpărat acumulatori noi.

Autonomia este de 45 de zile. Raza de acţiune este de aproximativ 11.000 de kilometri. Este un submarin cu capabilităţi destul de bune”, afirma comandantul submarniului Delfinul, anul trecut.

Doar că nu iese niciodată din port. Cauciucul special în care este învelită arma subacvatică o face invizibilă în faţa radarelor inamice. Doar că Delfinul este cât se poate de vizibil: de mai bine de 22 de ani, stă la suprafaţă într-o dană a portului militar Constanţa. Militarii folosesc tehnica aflată la bord pentru a simula lupte în Marea Neagră. Şi cam atât.

În plan opus, la 400 de kilometri distanţă, în Crimeea, Rusia a trimis trei dintre cele mai performante submarine ale sale. Alte trei ar putea ajunge în zonă la începutul acestui an.

Ministrul Apărării promite nu numai un nou submarin ci şi modernizarea fregatelor şi cumpărarea de noi nave de luptă.

Navele ar urma să fie construite tot în România. Un memorandum a fost deja semnat cu o firmă franceză specializată în nave de luptă. Promisiunile pe 2018 merg şi spre modernizarea avionului şcoală de tip IAR Şoim.

Aparatele trebuiesc modernizate la fabrica IAR de la Craiova pentru ca piloţii români să se poată antrena înainte de a intra în luptă la manşa avioanelor F16.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri