Românii care se roagă să nu plouă

Data actualizării: Data publicării:
inundatii vrancea

Situaţie critică în Chiojdeni, judeţul Vrancea. Zăpezile şi ploile din ultima lună au activat o alunecare de teren de pe dealurile din zonă, iar pământul a ştrangulat cursul râului Râmnic, care a ieşit din matcă. În ultimele trei zile, oamenii din localitate nici nu au mai avut sărbători, când au văzut cum apele umflate le inundă terenurile, ameninţă să le distrugă casele şi munca de o viaţă.

19 de familii din comuna Chiojdeni se roagă de câteva zile să nu plouă. Apele umflate ale râului Râmnic s-au revărsat pe terenurile din localitate din cauza unei alunecări de teren din aval, iar acum le ameninţă casele.

Dacă înainte în această zonă albia râului măsura 50 de metri lăţime acum apa trebuie să se strecoare pe o porţiune care măsoară chiar şi jumătate de metru lăţime.

Familia Toader caută o soluţie pentru caii pe care îi are după ce grajdul a fost înghiţit de râu.

Eugen Toader – localnic: „De douăzeci de ani stăm aici, niciodată nu a băgat apa până anul ăsta. Gârla era pe malul ăla pe acolo, distanţă mare, dar au băgat în grădină la coşar la cal la una la alta”

Oamenii spun că alunecarea de teren a avansat în doar câteva zile cât în 20 de ani.

„Treceam cu cizma când nu ploua când plouă îi mai mărişor. Acum, cred că are 7 metri. Depinde”

Autorităţile spun că, momentan, alunecarea s-a oprit, dar pericolul persistă. Preventiv, utilajele intervin pentru lărgirea albiei râului. Primarul ia însă în calcul evacuarea oamenilor care locuiesc în zonă

Grigore Constantin - primar Chiojdeni: „La nivelul localităţii am un centru social multifuncţional dar nu o să încapă atâtea persoane”.

Cătălin Popescu - director SGA Vrancea: „Avem utilaje în zonă, asigurăm secţiunea de scurgere, îndepărtăm pericolul, apa din lacul artficial format se va retrage şi pericolul din amonte va dispărea.”

Alunecarea de teren se întinde pe 200 de metri. Lucrările de refacere a albiei ar putea dura câteva săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri