Românii, în continuare obligați să prezinte test PCR la intrarea în Muntenegru

Data actualizării: Data publicării:
Muntenegru turism
FOTO: Twitter/Organizația Națională de Turism Muntenegru

După ce agenția croată de presă HINA a anunțat sâmbătă că Muntenegru și-a redeschis granițele pentru cetățenii statelor-membre ale Uniunii Europene și pentru cetățenii israelieni și că aceștia vor putea intra în țară fără să mai prezinte un test negativ la coronavirus sau un certificat de vaccinare, Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări. Potrivit MAE, cetățenii români sunt în continuare obligați să prezinte un test PCR pentru a putea intra în Muntenegru. 

Conform site-ului MAE, deși măsurile restrictive din Muntenegru au fost relaxate, doar o anumită categorie de cetățeni străini au acces liber în această țară, fără a fi condiționați de cerințele legate de Covid-19.

Mai precis, cetățenii muntenegreni și cetățenii străinii care sosesc din Republica Serbia/Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Republica Albania, Macedonia de Nord, Croația, Rusia, Ucraina și Belarus pot intra în Muntenegru fără a prezenta testul tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG sau dovada că au fost vaccinați complet împotriva COVID-19, dacă dovedesc că au reședința permanentă sau temporară sau au locuit permanent în acele state pentru o perioadă de cel puțin 15 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Ceilalți cetățeni muntenegreni și cetățeni străini (cu excepția persoanelor din Albania, Republica Serbia, Republica Serbia/Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Croația, Rusia, Ucraina și Belarus), care doresc să intre în Muntenegru, prin toate punctele de trecere a frontierei, trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții, în funcție de tipul documentului prezentat:

  • Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat într-o limbă de circulație internațională, de un laborator oficial înregistrat, cel mult cu 72 de ore înainte.
  • Rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat, eliberat nu mai devreme de 30 de zile înainte.
  • Dovada privind administrarea completă a schemei de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală oficial înregistrată, într-o limbă de circulație internațională, din care să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin 7 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Cetățenii muntenegreni și cetățenii străini care locuiesc permanent sau temporar în Muntenegru, dar nu dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un rezultat pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG sau dovada că sunt vaccinați complet împotriva COVID-19, pot intra în Muntenegru, cu condiția plasării în carantină instituționalizată sau în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile (împreună cu familia/gazda la care vor locui pe durata șederii în Muntenegru). Măsura autoizolării implică: 1) prezentarea unei dovezi privind spațiul de cazare la locuința unei familii sau în alte facilități de cazare; 2) monitorizarea stării de sănătate a persoanei în cauză, precum și a tuturor membrilor de familie/gospodăriei de către serviciul epidemiologic competent.

Toate punctele de trecere a frontierelor Muntenegrului cu statele vecine rămân deschise. Turiștilor străini li se poate solicita la frontieră voucher-ul de la unitatea de cazare sau o altă dovadă (Potvrda), care să justifice deplasarea către o anumită destinație/localitate din zonele temporar supuse măsurilor specifice carantinei.

Românii, în continuare obligați să prezinte test PCR la intrarea în Muntenegru

De asemenea, cetățenii români care intenționează să se deplaseze în Muntenegru în perioada următoare trebuie să respecte următoarele condiții:

  • prezentarea unui test molecular tip PCR negativ, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore, rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG (valabil maxim 30 de zile) sau dovada (într-o limbă de circulație internațională) că au fost vaccinați complet împotriva COVID-19, cu cel puțin 7 zile înaintea intrării în Muntenegru;
  • prezentarea unui pașaport/titlu de călătorie valabil, cu viza de intrare/ieșire, la punctele de trecere a frontierei cu Muntenegru;
  • prezentarea Cărții de Identitate, în cazul persoanelor vaccinate complet.

Aceste condiții nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri