Românul care a plecat singur, cu barca, într-o călătorie în jurul lumii

Data publicării:
marius-albu-navigator

Primul român care face înconjurul lumii singur pe apă a plecat în sâmbătă dimineaţă din Marina Eforie; timp de 240 de zile va înfrunta mările şi oceanele în încercarea de a parcurge cursa în jurul lumii fără oprire. Din Eforie trebuie să ajungă mai întâi în strâmtoarea Gibraltar, rută pe care o va parcurge într-o lună. Abia de acolo va începe cu adevărat aventura.

Marius Albu are 64 de ani şi este pasionat de iahting de o viaţă. A câştigat numeroase premii şi a bătut mai multe recorduri naţionale. În urmă cu zece ani, bărbatul a refăcut integral traseul pe care şi l-a imaginat Radu Tudoran în romanul său de succes „Toate pânzele sus”.

Și-a propus să facă o călătorie în jurul lumii, singur, fără oprire, pentru a deveni primul român care reușește o astfel de performanţă.

Traseul său trebuie să bifeze Capul Bunei Speranţe, Capul din Tazmania şi Capul Horn. Doar 100 de oameni din întreaga lume au trăit până acum o asemenea experiență.

Marius Albu, navigator: „Am făcut de două ori înconjurul lumii, am văzut despre ce e vorba, ca performanţă, şi sailing-ul e un sport, după cum ştiţi. Următoarea etapă şi cea mai grea chestie pe care o poţi face în sailing e sa faci înconjurul lumii solitar şi fără oprire.”

Pentru că vorbim despre un voiaj care va dura aproape opt luni, și proviziile sunt pe măsură: „Totu-i plin! Aici am miere de albine, castraveţi muraţi în sare şi tot felul de alimente: pateuri, dulceaţă de trandafiri.”

În tot acest timp, cocheta barcă va deveni „acasă” pentru ambițiosul marinar.

Marius Albu, navigator: „Îs multe bagaje, vă daţi seama că trebuie să am haine pentru șase luni de zile, să mă schimb, să le spăl.”

Cătălina Albu, soţia navigatorului: „Nu o să fie uşor, pentru că, firesc, noi nu prea am fost despărţiţi pe perioade lungi de timp şi mai trebuie să-i port de grijă pentru că este o aventură extraordinară şi cred că este ceva deosebit.”

În aventura sa în jurul lumii, românul va parcurge în total 30.000 de mile marine.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri