Romii din Barbu Lăutaru se pregătesc pentru a-l primi pe Papa Francisc: „Suntem foarte surprinşi şi bucuroşi”

Data publicării:
blaj

În ultima zi a călătoriei sale în România, Papa Francisc se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii romilor. Încă de la începutul pontificatului său, Papa şi-a îndreptat atenţia către persoanele aflate în dificultate şi marginalizate. Iar în discursurile sale îndeamnă mereu la respect, integrare şi renunţarea la prejudecăţi.

Suntem în cartierul Barbu Lăutaru, cel mai vechi cartier al romilor din Blaj. În mai puţin de o lună, pe aceaste străzi, pe care copiii joacă batista parfumată şi bat mingea cât e ziua de lungă, va ajunge Papa Francisc. O veste uriaşă pentru toată România, aproape o minune pentru romii din Barbu Lăutaru.

Localnic: Suntem foarte surprinşi şi bucuroşi că vine Papa de la Roma în Blaj, la comunitatea romilor...

Localnic: Copiii sunt bucuroși că vine cineva pe care nu l-au văzut și nu știu dacă mai avem ocazia vreodată să îl mai vedem vreodată pe Papa în România.

Localnic: Copiii, strănepoții o să știe treaba asta, că e un lucru care rar se întâmplă, e a doua oară când vine un papă la noi în România... Deci e ceva fenomenal...

Blaj | Prima biserică pentru romii greco-catolici

Fenomenală pentru oamenii de aici este şi vestea că marea comunitate a romilor din Blaj, majoritar greco-catolică, va avea o biserică... Doar a lor! Rădăcinile romilor din cartierul Barbu Văcărescu merg până în perioada interbelică. Oamenii locului au fost mereu apropiaţi de Dumnezeu, dar niciodată nu au avut o biserică doar pentru ei. Au visat-o, şi-au dorit-o aproape de case şi de suflete. Şi acum o vor avea. Chiar în inima cartierului.

Pr. Cristian Barta, vicar general: Avem o comunitate romă destul de consistentă, 6 % din populaţia Blajului aparţine comunităţii rome. Acest aspect este unul pozitiv pentru Blaj, pentru că aici întotdeauna a existat o convieţuire frumoasă, pacifică şi mereu am socotit că diversitatea este o bogăţie. Ne-am bucurat tare mult să aflăm că Sf. Papă se va întâlni și cu comunitatea romilor. Încă de la începutul pontificatului, el a acordat o mare atentie persoanelor şi comunităţilor fragile, defavorizate.

Comunitatea din Barbu Lăutaru nu e deloc fragilă. Se simte poate uneori marginalizată, dar aici au fost mereu oameni hotărâţi, săritori, gospodari, gata să facă orice pentru ca viaţa lor să fie cât mai bună.

Părintele Mihai Gherghel le este ocrotitor. Este şi omul care se asigură că lucrările merg aşa cum trebuie la construcţia bisericii. A găsit mare sprijin în oamenii locului.

Pr. Mihai Gherghel: Vin, mă întreabă, vin cu sfaturi, împărtășim împreună cum şi ce e mai bine pentru această biserică, suntem deja o familie...

Localnic: Locuiesc pe această stradă de 70 de ani, am familie, am copii ... Fiind o etnie mai numeroasă și majoritatea oamenilor de pe stradă sunt meseriași, lucrează în șantiere și fiecare aducem ceva după putere și după vârsta pentru terminarea acestei minunății.

Şi nu mai e mult până când oamenii se vor aduna la slujbă în minunăţia aceasta. Biserica romilor din Barbu Lăutaru a aproape gata să-şi primeacă slujitorii.

Mihai Gherghel – preot: Binecuvântarea acestui lăcaş a început acum 2 ani, lucrările mai active sunt de 2, 3 luni, va fi o biserică construită pentru bucuria romilor din această comunitate, ca ei să aibă în mijlocul lor un preot paroh, care să-i păstorească în fiecare zi din viaţa lor. Biserica nu e foarte mare, dar e încăpătoare. Primește 80-100 de persoane în interior, dar știm că dacă comunitatea își dorește să vină, avem o curte spațioasă, pe care am pregătit-o special pentru ei ...

Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în 2017 de episcopi greco-catolici. Prezent a fost atunci şi cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. Am mers la Roma să aflăm de la cardinal de ce este atât de important pentru Suveranul Ponfif ca oamenii marginalizaţi să fie aduşi în mijlocul societăţii.

Cardinalul Leonardo Sandri: Papa este aproape de aceste persoane, pentru că este aproape - aşa cum ne învaţă Evanghelia - de cei care trăiesc în sărăcie, discriminați, care se confruntă cu delicvența sau altele asemenea. Evident, ca în toate lucrurile, este vorba de o acțiune reciprocă: toată deschiderea care există față de romi, trebuie să fie împărtășită de toți prin integrarea lor, în conformitate cu obiceiurile, legile, respectând toate principiile care reglementează viața țării în care se află romii. Biserica Catolică predică mereu primirea, oferirea tuturor condițiilor pentru integrarea lor, cum sunt educația, participarea la viața socială, dar așteaptă o reciprocitate, de altfel necesară, din partea lor.

Mesajul de la Roma e lege pentru oamenii din Barbu Lăutaru. L-au tradus în felul lor: în fapte simple, mereu creştineşti. Merg la biserică şi ţin cont ca şi dincolo de uşile lăcaşului sfânt să fie oameni de ispravă. Au învăţat asta din tată în fiu şi au trăit şi cu marele exemplu al istoriei - episcopul martir Ioan Suciu.

Ioan Suciu, episcopul care i-a ocrotit pe romi

Pr. Cristian Barta - vicar general: El a fost foarte apropiat de persoanele sărace, vulnerabile şi istoria consemnează o apropiere părintească şi fraternă de cei din comunitatea Barbu Lăutaru. Avem mărturii de la cei care l-au cunoscut în acea perioada si isi amintesc că juca fotbal cu copilaşii romi de aici.

Biserica romilor greco-catolici din Blaj va fi dedicată sfântului Apostol Andrei, fratele lui Petru. Iar după beatificarea episcopilor martiri, ocrotitor al lăcaşului va fi şi episcopul Ioan Suciu... Da, acel episcop martir despre care oamenii spun că se juca fotbal pe uliţe cu ţâncii romilor....

Pe copiii din Barbu Lăutaru i-am găsit tot la joacă. Sunt copiii care vor intra în istorie. Papa Francisc îi va mângâia pe cap... şi pe suflet...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...