Ron DeSantis: Continuarea implicării în războiul dintre Ucraina și Rusia nu este un interes vital al SUA

Data actualizării: Data publicării:
ron desantis
Ron DeSantis - guvernatorul republican al statului Florida și posibil candidat în alegerile interne GOP de desemnare a celui care va intra în scrutinul prezidențialelor din SUA. Foto: Profimedia Images

Apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse nu este un interes vital al SUA, a declarat pentru Fox News guvernatorul republican al statului Florida, Ron DeSantis, potrivit Politico.

„În vreme ce SUA au multe interese naționale vitale – securizarea granițelor noastre, adresarea crizei de pregătire din cadrul armatei noastre, îndeplinirea independenței și securității energetice și controlarea puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez – implicarea în continuare într-o dispută teritorială dintre Ucraina și Rusia nu este una din ele”, a spus DeSantis într-un răspuns la un chestionar despre război adresat de reporterii Fox News posibililor candidați republicani la prezidențiale.

Guvernatorul republican – care încă nu a intrat oficial în alegerile preliminare din interiorul Partidului Republican, deși el este așteptat să o facă – a repetat afirmații făcute anul trecut de președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a criticat administrația Biden pentru ceea ce el a descris ca fiind semnarea unui „cec în alb” pentru Ucraina.

Deși DeSantis a recunoscut că „pacea ar trebui să fie obiectivă”, acesta a avertizat că trimiterea trupelor sau armelor avansate precum avioane de luptă F-16 și rachete cu rază lungă acolo „ar putea fi un risc ca SUA să fie atrasă în mod explicit în conflict și să ne apropie de un război fierbinte între cele mai mari puteri nucleare ale lumii”.

Afirmațiile sale vin în timp ce Rusia se pregătește să lanseze mult discutata ofensivă de primăvară în teritoriul ucrainean. În mod public, membrii Partidului Republican sunt împărțiți în privința chestiunii sprijinului continuu oferit de SUA Ucrainei, în mod special în ceea ce privește costul sprijinului oferit Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

Declarațiile lui DeSantis îl pun în general pe aceeași linie cu fostul președinte Donald Trump în privința acestei chestiuni, cel din urmă spunând că apărarea Ucrainei în fața Rusiei nu este un interes vital al SUA, însă este vital Europei.

În precizările sale, DeSantos a subliniat importanța prioritizării apărării americane, în mod special la granița de sud.

„Nu putem prioritiza intervenția într-un război străin, care escaladează, deasupra apărării propriului nostru pământ, în special în contextul în care mii de americani mor în fiecare an de narcotice traficate peste granița noastră deschisă iar arsenalul nostru de arme critic pentru propria securitate se epuizează rapid”, a spus el.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri