Roșia de Dorobanți, de 4 ori mai scumpă ca în Obor. Cât economisesc bucureștenii care fac „turism de piață”

Data actualizării: Data publicării:
taraba legume

Roşia de Dorobanţi este şi de patru ori mai scumpă decât cea de Obor. 59 de pieţe sunt în Capitală, iar preţurile diferă de la una la alta. De aceea, mulţi bucureşteni preferă să traverseze oraşul până la o piaţă mai ieftină. Iată cât de mari sunt diferenţele de preţuri de la o zonă la alta.

„Eu locuiesc în Militari şi vin de obicei în Obor să fac piaţa”, spune un domn.

Până la Piaţa Obor, acest domn străbate mai mult de 10 kilometri şi schimbă mai multe mijloace de transport în comun. Spune, însă, că efortul îi e răsplătit de banii care-i rămân în buzunar.

„Pentru că, dacă tot am abonament pe tramvai, 20 lei, dacă îmi rămâne, 20-25 lei în buzunar contează pentru săptămâna următoare”, mărturisește interlocutorul.

Cât cheltuie la piaţă, în medie, un bucureştean? „Aşa, modest, cam vreo 100 de lei, pentru tot ce trebuie să iei ca să îţi ajungă o săptămână”, explică unul dintre ei.

100 de lei nu-ţi umplu sacoşa, dacă mergi la cumpărături în Piaţa Dorobanţi, de exemplu. Banii îţi ajung doar pentru două kilograme de cireşe şi un pepene galben de cel mult 5 kilograme.

Kilogramul de roşii se vinde şi cu 10 lei, în timp ce în alte pieţe, aceeaşi cantitate costă doi lei şi cincizeci de bani.

La mare căutare sunt fructele de sezon. În funcţie de piaţă, preţul cireşelor variază între 12 şi 27 de lei pe kilogram.

Dacă mergi într-o piaţă ieftină, poţi cumpăra un kilogram de piersici cu doi lei. În Dorobanţi, aceleaşi fructe costă 15 lei.

Pepenele verde se vinde cu aproximativ un leu pe kilogram. În pieţele din cartierele scumpe, kilogramul de lubeniţă e trei lei.

În piaţă, oamenii nu se uită doar după preţuri. Cei mai mulţi dintre ei sunt dispuşi să dea câţiva lei în plus pentru produsele mai gustoase şi mai arătoase. Majoritatea preferă să-şi cumpere fructele şi legumele direct de la producători.

„În primul rând mă interesează calitatea. Deci asta contează mai mult. Chiar dacă ar fi să pierd de la mine, prefer să iau de aici de unde sunt ţărani”, explică un cumpărător.

Bucureştenii pot cumpăra legume şi la ieşirile din oraş. Preţurile nu diferă de cele din pieţe.

- Roşiile cât sunt?

- 3 lei

- Şi vinetele?

- 3 jumate, 3 lei. Opresc maşina, ia marfă omul. De unde i se pare mai plăcută marfa, de acolo ia.

Cele mai mici preţuri le-am găsit în Piaţa Obor şi la Piaţa Sudului. Preţurile cele mai piperate sunt în Piaţa Dorobanţi sau la Piaţa Domenii.

Piaţa Obor

cireşe - 12lei/kg

piersici - 2lei/kg>


Piaţa Dorobanţi

cireşe - 27lei/kg

piersici - 15lei/kg

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri