Rovana Plumb: Vâlcov şi Ştefănescu ştiu ce spun. Costul unui spital regional la Iaşi ajunge la 530 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
rovana digi

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat la Digi24 că în chestiunea spitalelor regionale, Darius Vâlcov şi Codrin Ştefănescu "ştiu ce spun", costul unui spital regional, de exemplu, la Iaşi ajungând la suma de 530 de milioane de euro.  

Rovana Plumb a spus că sunt şi modele de spitale care costă mai puţin, care se pot face prin parteneriat public-privat şi că Guvernului va lua decizia, iar aceasta va fi cea mai bună.

Darius Vâlcov şi Codrin Ştefănescu ştiu ce spun.

Vâlcov a explicat foarte clar. Costul unui spital regional, de exemplu la Iaşi, ajunge la 530 milioane de euro. Şi construcţia, pe lângă partea de pregătire.
Documentaţia tehnică e făcută de specialişti, prin asistenţa acordată de BEI. Sunt şi modele de spitale care costă mai puţin, care se pot face prin parteneriat public-privat. Nu înseamnă că nu utilizăm bani europeni.

Trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru România, cu care să venim în întâmpinarea nevoilor oamenilor. Nu cred că cei care au nevoie de servicii de sănătate se gândesc dacă sunt finanţate pe formula x sau y. Oamenii au nevoie de servicii de sănătate şi de spitale. Decizia aparţine guvernului şi va fi cea mai bună.

Fondul european care finanţează această construcţie este supraangajat în momentul de faţă, noi am dat drumul la proiecte care să fie depuse indiferent de zonă, conform strategiei pentru România, nu mai e loc să mai găsim nişte fonduri, am realocat între ele.”, a declarat la Impartial Rovana Plumb.

Comisarul european Corina Crețu a criticat săptămâna trecută Guvernul de la București și a spus că autoritățile române ar trebui să fie preocupate de atragerea banilor UE, nu de încheierea parteneriatelor public-private.

După ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a susținut că statul preferă să construiască spitale în parteneriat public-privat în locul banilor europeni pe motiv că ar fi mai ieftin, comisarul european Corina Crețu a venit cu precizări. Aceasta a spus că suma de 150 de milioane de euro alocată din bani europeni pentru trei spitale regionale - la Craiova, Iași și Cluj - a rezultat exclusiv din propunerea înaintată de România.

Corina Creţu a continuat vineri discuţiile în contradictoriu cu autorităţile de la Bucureşti şi cu colegii de partid, ea remarcând că după ce a afirmat că studiul de fezabilite pentru spitalele regionale costă 1,8 milione de euro, nu 250 cum au spus autorităţile române, atacurile împotriva sa s-au intensificat, ea considerând trist faptul că, în timp ce în alte state Comisia Europeană reuşesc să dezvolte şi să deblocheze proiecte, de la Bucureşti ea primeşte doar acuzații și insulte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri