Video Roxana Bojariu, climatolog: Circulația atmosferică este blocată în emisfera nordică. Astfel de blocaje favorizează fenomenele extreme

Data publicării:
caldura in atmosfera
Un „blocaj” al maselor de aer din emisfera nordică favorizează apariția fenomenelor meteo extreme. Foto: Profimedia Images

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi24, de ce au apărut fenomenele meteo extreme din ultimele săptămâni, din Germania și Italia, până în Siberia sau China. Cercetătorul climatolog susține că de vină este un „blocaj” al maselor de aer din emisfera nordică, iar acest lucru favorizează manifestările extreme.

Roxana Bojariu, climatolog: „E o legătură cu tot ce se întâmplă în emisferica nordică. Și în SUA vine un val de căldură de la coastă la coastă. Am avut, pe de altă parte, inundații. Musonul este mult mai intens în India, în China inundații puternice și acum un tifun amenință coasta. Avem în Siberia temperaturi foarte mari și continuă și acolo incendiile de vegetație.

Toate aceste manifestări, până la urmă sunt manifestări ale sezonului cald, numai că intensitatea lor este foarte mare și observăm cum circulația atmosferică este blocată, ținând zone din emisfera nordică fie sub cupolele de căldură, fie în instanbilitate puternică cu impact asupra favorabilității inundațiilor. E o circulație foarte sinuasă în emisfera nordică, practic avem astfel de blocaje peste tot în emisferă și astfel de blocaje favorizează manifestările extreme: fie valuri de căldură, fie precipitații intense.

La contactul între aceste mase de aer cu contrast termic vom avea instabilități mult mai intense decât cele obișnuite. Practic vorbim de o exacerbare a tuturor manifestărilor tocmai datorită cantității de căldură în plus care există în sistem datorate încălzirii globale.”

Citește și HARTĂ. Val de caniculă în aproape toată țara, până sâmbătă. ANM a emis cod galben în 34 de județe

După inundațiile devastatoare din centrul Chinei, un taifun s-a abătut cu putere asupra estului țării. Cu rafale de aproape 140 de kilometri pe oră și ploi abundente, furtuna tropicală a lovit inclusiv Shanghaiul, cea mai mare zonă metropolitană a Chinei.

De asemenea, în Italia, incendiile au devastat o parte a insulei Sardinia. Aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate din casele lor, inclusiv rezidenţi ai unei instituţii medicale, potrivit Rai News. Turişti speriaţi se numără printre persoanele care au fugit de micul sat de pe coastă Porto Alabe, potrivit sursei.

În Marea Britanie, ploile torențiale au inundat capitala. Canalizarea din Londra a refulat în multe zone, iar parcările subterane sau pasajele rutiere au fost printre cele mai afectate. Peste 300 de persoane au sunat la numărul de urgență. Și rețeaua de metrou a fost afectată

VIDEO. Bolovani imenși căzuți de pe munte în India, nouă turiști și-au pierdut viața

În India, cel puțin 124 de persoane au murit după ce țara a fost lovită de un muson. Zeci de persoane sunt date dispărute în continuare, iar echipele de intervenție încearcă să le găsească.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri