Rusia: „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Efectuăm doar manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu”

Data publicării:
Imagini din satelit cu trupele rusești din apropierea graniței cu Ucraina.
Imagini din satelit cu trupele rusești din apropierea graniței cu Ucraina. Foto: Profimeda Images

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană, relatează Reuters, EFE şi TASS, potrivit Agerpres.

„Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina”, a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai.

Riabkov a spus că SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, invitându-le „să se concentreze asupra căii diplomatice” de rezolvare a crizei legate de Ucraina.

Rusia a transferat trupe săptămâna aceasta în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac.

„Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii”, afirmă Riabkov.

Washingtonul a calificat drept „îngrijorătoare” exerciţiile militare comune între Rusia şi Belarus, anunţate să se desfăşoare între 10 şi 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.

„Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou”, a afirmat vice-ministrul rus de externe.

Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei”. „Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare”, a spus Riabkov, citat de TASS.

Citește și Rusia „aproape a finalizat” pregătirea ofensivei în Ucraina. Kievul anunță că sunt peste 127.000 de militari ruși la graniță

Moscova se aşteaptă să primească de la SUA şi NATO garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus.

Rusia - a menţionat Riabkov - va continua să facă „tot ce este posibil” pentru a preveni integrarea Ucrainei în NATO „prin mijloace diplomatice”, notează EFE.

„Vedem o ameninţare în continuarea apropierii Ucrainei de NATO, chiar şi fără a obţine statutul de membru”, a spus el, adăugând că Moscova va face tot posibilul pentru a „inversa această situaţie” cu ajutorul diplomaţiei.

Riabkov, care s-a exprimat în limba engleză, a afirmat că riscul ca Ucraina să devină din ce în ce mai apropiată de NATO este ceva care loveşte direct în centrul intereselor de securitate ale Rusiei.

Propunerile ruseşti prezentate Alianţei Nord-Atlantice şi SUA sunt tocmai 'calea de urmat' pentru o soluţie diplomatică la situaţia legată de Ucraina, a adăugat el.

Kremlinul a declarat miercuri că una din cauzele tensiunilor legate de Ucraina vizează furnizarea de arme Kievului şi manevrele NATO din regiune, potrivit EFE.

„Situaţia este într-adevăr tensionată. Vedem că se livrează arme (Ucrainei) şi se efectuează manevre, inclusiv survoluri ale aviaţiei NATO şi altor ţări occidentale” în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Peskov a spus că speră ca SUA şi NATO să "răspundă în următoarele zile" la cererile de garanţii de securitate în Europa pe care le solicită Moscova.

„În acest moment, nu am primit un răspuns în scris. Sperăm să-l avem în următoarele zile”, a spus Peskov.

Cu o zi în urmă, Kremlinul a calificat drept „extrem de periculoase” informaţiile despre furnizarea de arme către Ucraina care vin dinspre Londra şi Washington.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunţat săptămâna aceasta un acord pentru a oferi Ucrainei noi arme pentru a-i creşte 'capacitatea defensivă' în faţa unei posibile invazii ruseşti, Washingtonul şi Kievul având temeri că aceasta ar putea avea loc în această iarnă.

Wallace a explicat că pachetul include „sisteme uşoare de arme antitanc” şi a subliniat că toate echipamentele sunt „cu rază scurtă de acţiune” şi au o utilitate „clar defensivă”, deci nu reprezintă o „ameninţare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, cererile, pe care Rusia le-a anunţat în noiembrie, au fost abordate în cadrul a trei runde de consultări cu SUA, NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că Moscova aşteaptă un răspuns scris la cererile sale „pentru a continua negocierile”.

Mai direct, Riabkov a cerut miercuri Washingtonului să sisteze sprijinul militar pentru Kiev, întrucât aceasta - a spus el - ameninţă direct Rusia, potrivit TASS.

Rusia invită SUA să se ocupe de „fapte concrete” şi să Kievul să pună în aplicare acordurile de la Minsk în integralitatea lor pentru soluţionarea conflictului din Donbas, dacă Washingtonul este cu adevărat interesat de acest lucru, a spus vice-ministrul rus

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri