Rusia trece la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii

Data actualizării: Data publicării:
DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Foto: Profimedia Images

Parlamentarii ruși au dat marți primul vot de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei bunuri, iar angajați din unele sectoare să fie obligați să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat în Parlament că proiectele au fost determinate de necesitatea de a sprijini armata într-un moment în care economia Rusiei se afla sub „presiuni colosale” din partea Occidentului, la peste patru luni de la declanșarea invaziei în Ucraina.

„Solicitarea industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniție, este necesară optimizarea activității complexului militar-industrial și a întreprinderilor”, a spus acesta.

Unul dintre proiecte de lege, aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, prevede că statul ar putea impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, solicitând firmelor să furnizeze bunuri și servicii armatei la cererea guvernului rus.

O notă explicativă atașată proiectului de lege spunea că armata are nevoie de noi materiale și forță de muncă pentru a-și continua campania în Ucraina.

„Necesitatea de a îndeplini cu promptitudine aceste cerințe, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a persoanelor juridice ruse, ne va impune să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei”, se arată în nota de fundamentare.

Un al doilea proiect de lege, adoptat și el în prima lectură, ar modifica Codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul ar putea obliga angajații întreprinderilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, în weekend și sărbători și fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost prezentate Dumei de Stat de guvernul rus. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri