Rusia vrea distrugerea rachetelor de la Deveselu. CTP: Nu vor „dezafectarea”, vor „distrugerea”

Data publicării:
ctp captura digi feb 2019

Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Știrea a fost comentată de Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Jurnalul de Seară”, de la Digi24, alături de Cosmin Prelipceanu.

Cristian Tudor Popescu: Se știe de vrea Rusia distrugerea rachetelor de la Deveselu. Diplomații ruși sunt foarte vicleni și foarte experimentați. Știu întotdeauna ce spun.

Ce se înțelege din știrea asta? Ea spune că Rusia a cerut Statelor Unite să „distrugă” baza de la Deveselu. Ce înțeleg cei mai mulți dintre români citind această știre? „Rușii spun: Dacă nu o distrugeți voi, americanii, o distrugem noi, rușii”. Așa se citește în conștiința publică de la noi această știre. Ceea ce nu e cazul.

Este un element în acest joc, acest tango sumbru între Statele Unite ale lui Trump și Rusia lui Putin. Acest cuvânt, „distruge”, cum ar fi spus în rusește? O expresie clasică în analiza de propagandă rusească... „Etă pravacația” - „Asta este o provocare”. Puteau să folosească cuvântul „dezafecteze” baza respectivă, să o retragă, să retragă scutul de la Deveselu. Nu! Au ales cuvântul „distruge”. Ceea ce este o provocare aruncată americanilor. Este menită să ridice tensiunea în sensul celor spuse de Putin care a pronunțat cuvântul „zercalnîi” - „în oglindă”. Adică, ce veți zice voi, cum veți avea un gest agresiv, noi o să răspundem pe măsură. E, acum se pare că folosesc chiar mai mult. Folosesc un principiu creștin... Rușii sunt creștini, nu? Pravoslavnici. Folosesc un principiu creștin, sănătos, anume „îmi dai o palmă, îți dau un pumn”. Cam ăsta este genul de replică. „Cerem să distrugeți scutul de la Deveselu”.

Bineînțeles că vor avea de partea cealaltă o replică pe măsură, din partea lui Trump și a administrației sale. O să ne uităm în continuare la acest tango sinistru. Așa cum ne-am uitat o perioadă la un tango între Kim Jong-un și Trump. Acum e bine, deci nu vor fi trimise rachete, cel puțin în viitorul apropiat, peste România. Nu este cazul să ne facem probleme.

Cosmin Prelipceanu: E ridicol cum politicienii români, în fața unor astfel de vești spun aproape automat „Dar suntem membri NATO, dar suntem membri ai UE, sunt garanțiile noastre de securitate”, lucruri pe care nu demult le tratau altfel.

Cristian Tudor Popescu: Păi cum să spui că ești membru al Uniunii Europene, când tu sictirești Uniunea Europeană de nu știu câte ori? Cum să spui că ești aliatul SUA, când ai sictirit Departamentul de Stat al SUA de câte ori ai putut. Bine, acum politicienii noștri își trag și ei rachetele lor.

Interesant că scutul se numește „de la Deveselu”, dar nu e nimic vesel în povestea asta. Scutul acesta este important din punct de vedere strategic, pentru toată zona asta. Și ar putea să devină și mai important, în funcție de evoluția relației dintre Statele Unite și Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri