Video Rușii atacă cibernetic România. Cum arată mesajele-capcană primite de români zilele acestea

Data publicării:
Hacker from russia at work cybersecurity concept
Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images

România este atacată cibernetic de hackeri ruși, care au trimis mii de mesaje capcană prin care pot fura datele românilor. Este vorba despre mesaje în care suntem anunțați că trebuie să primim un colet.

Mesajul primit de mii de români în ultimele zile sună în felul următor: „Adresa de livrare a coletului dumneavoastră RO342521924SE este greșită, vă rugăm să actualizați adresa în 24 de ore sau va fi returnată”.

Textul este urmat apoi de un link scurt. Practic, arată ca un mesaj real trimis de către companiile de curierat.

Dacă știm că nu așteptăm o comandă, atunci cel mai probabil nu vom pica în capcana hackerilor. Problema intervine când urmează într-adevăr să primim un pachet și suntem tentați să accesăm link-ul respectiv.

Site-ul seamană destul de mult cu unul real, al unei companii de curierat. Însă aici apar câteva detalii la care trebuie să fim atenți: ni se cere să ne introducem datele personale și mai multe informații despre contul bancar și despre cardul pe care îl folosim. Semne clare că este vorba despre o tentativă de fraudă.

În urma verificărilor, s-a dovedit faptul că adresa IP a site-ului respectiv este din Rusia. Practic, este vorba despre o rețea a hackerilor ruși care trimit aceste mesaje.

Nu este primul astfel de caz. În ultimul an au apărut foarte multe astfel de mesaje prin care datele noastre personale ar putea să fie furate, dacă nu suntem atenți.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri