Live Text Ucraina anunţă că a distrus o bază militară rusească în Herson: „Un caz reuşit de fumat într-un loc neautorizat”

Data actualizării: Data publicării:
APTOPIX Russia Ukraine War
Militari ucraineni trag cu un tun pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images
Din articol
Ucraina anunţă că a distrus o bază militară rusească în regiunea Herson Ucraina se pregătește pentru toate scenariile NATO cere o inspecţie „urgentă” la centrala nucleară de la Zaporojie Rusia estimează că prețul de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în 2022 Primul tren cu cereale din Ucraina ajunge, miercuri noapte, la Galați Ucrainenii spun că 12 ocupanți ruși au fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka Încă patru nave care transportau produse agricole au plecat din porturile din Ucraina Explozii în apropierea unui centru de comandă rus din orașul ocupat Melitopol Consilierul prezidențial Podolyak a spus că podul lui Putin din Crimeea este construit ilegal  Rusia încearcă să recruteze mercenari din Asia Centrală Ministerul britanic al Apărării: Liderii militarilor ruși „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea Crimeei Europa, ultimul tren. Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie Rușii au plasat un număr mare de sisteme antiaeriene în Belarus Ministrul ucrainean al Apărării ironizează armata rusă după exploziile din Crimeea Primarul din Liov i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea ISW: Atacurile din Crimeea, parte a contraofensivei ucrainene pentru recâștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului Forțele rusești au tras cu rachete asupra regiunii Odesa Zeci de mii de oameni pleacă din Crimeea după exploziile de marți Mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ din Ucraina sunt pregătite să reia cursurile Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua cu numărul 175 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. În nordul Crimeei a fost declarată „situație de urgență” din cauza mai multor explozii înregistrate pe parcursul zilei de marți, iar FSB i-a acuzat pe ucraineni că au aruncat în aer liniile electrice conectate la centrala nucleară rusească de la Kursk. Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, în timp ce Germania se opune interdicției de intrare în UE pentru ruși. Există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși, spune consilierul lui Volodimir Zelenski, în timp ce ministrul rus al Apărării încearcă să minimalizeze armele Vestului, spunând că „HIMARS se strică pe câmpul de luptă”. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina anunţă că a distrus o bază militară rusească în regiunea Herson

ACTUALIZARE 20:50 Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson din sudul ţării, operaţiune în care ar fi murit între 10 şi 15 soldaţi ruşi, relatează EFE, citată de Agerpres.

Departamentul pentru comunicare strategică al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video pe contul său Telegram în care se pot vedea clădiri distruse, dărâmături şi vehicule calcinate.

„Conform informaţiilor preliminare, acest videoclip confirmă un caz reuşit de „fumat într-un loc neautorizat””, afirmă departamentul, reluând ironii ale oficialilor ucraineni care în ultimele zile au atribuit exploziile din peninsula Crimeea „mucurilor de ţigară nestinse”.

„S-a stabilit că între 10 şi 15 ocupanţi au părăsit definitiv chat-ul şi că mulţi alţii se pregătesc să plece”, adaugă pe aceeaşi tonalitate ironică departamentul de comunicare.

Nova Kahovka, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori înainte de război, este astăzi unul dintre principalele centre logistice pentru forţele ruse din regiunea Herson.

Şeful adjunct al administraţiei civile şi militare proruse din Nova Kahovka, Vitali Gura, a decedat la 6 august în urma unui atentat comis de persoane necunoscute.

Ocupanţii ruşi au confirmat atacul forţelor ucrainene, se pare cu HIMARS, asupra cazărmii trupelor ruse din Nova Kahovka.

Ucraina se pregătește pentru toate scenariile

ACTUALIZARE 20:45 Ucraina trebuie să se pregătească pentru „toate scenariile” referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi bombardată în mod repetat în ultima perioadă, a avertizat miercuri ministrul ucrainean de interne, Denis Monastârski. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste bombardamente, care au ţintit cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, provocând îngrijorări cu privire la posibilitatea unei catastrofe majore în Europa.

„Nimeni nu putea să prevadă că trupele ruse vor trage asupra unor reactoare nucleare cu tancuri. Aşa ceva nu se mai văzuse”, a denunţat Monastârski în cursul unei vizite în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul ţării, situat la circa 50 km de această instalaţie.

După ce a asistat la exerciţii de prim ajutor în caz de accident nuclear, el a declarat: „Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, acuzând Rusia că este un „stat terorist”.

NATO cere o inspecţie urgentă la centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 20:40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este urgent ca o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc și în jurul căreia au avut loc bombardamente.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear (...). Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse din acest sit, a spus Stoltenberg.

Rusia estimează că prețul de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în 2022

ACTUALIZARE 17:42 Rusia estimează că preţul său mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu anul acesta, la 730 dolari per 1.000 metri cubi, înainte de a scădea gradual până la finalul lui 2025, deoarece exporturile prin gazoducte sunt în declin, se arată în previziunile Ministerului Economiei consultate de Reuters. 

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, iar unele state europene nu au mai primit gaze ruseşti, după ce au refuzat să plătească pentru ele în ruble. 

De asemenea, sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat al acestor evoluţii, preţul gazelor a crescut. 

48975898-gazprom-pipe-factory-gettyp.1910x1000-1536x804
Imagine cu o conductă de gaze care aparține Gazprom. Foto: Getty Images

În previziunile Ministerului Economiei din Rusia se arată că exporturile prin gazoducte ale Gazprom vor scădea la 170,4 miliarde metri cubi (bcm) anul acesta, comparativ cu estimarea sa din mai, de 185 bcm, şi faţă de nivelul de 205,6 bcm exportate în 2021.

Oficialii ruşi se aşteaptă ca declinul volumelor de gaze să continue şi dincolo de anul acesta, dar nu au dat nicio explicaţie, transmite Agerpres.

Citește continuarea AICI

Primul tren cu cereale din Ucraina ajunge, miercuri noapte, la Galați

ACTUALIZARE 17:35 Primul tren cu cereale transportate din Ucraina, adus pe calea ferată cu ecartament larg direct la silozul „Anghel Saligny” din portul Docuri, va sosi la destinație, miercuri noapte, a anunțat directorul adjunct al Administrației Porturilor Dunării Maritime Galați, Dan Tivilichi. 

Cerealele din Ucraina vor sosi în loturi de câte 20 de vagoane, livrate pe linia de cale largă dinspre Ucraina, via Giurgiuleşti, 60 de vagoane fiind deja în vama din Republica Moldova. 

Ele vor depozitate în silozul „Anghel Saligny”, care are o capacitate de 25.000 de tone, de unde vor fi preluate de nave cu destinaţia Turcia. 

export cereale ucraina
Cerealele din Ucraina vor sosi în loturi de câte 20 de vagoane. Foto: Getty Images

„Sperăm că o dată cu deblocarea acestor trenuri, pe acest siloz, pe linia nouă, să avem o creştere a cantităţii de marfă ce poate fi operată, cu cereale şi nu numai, din Ucraina. Ne bucurăm că avem primul tren care soseşte în portul Galaţi, pe linie largă, cu mărfuri din Ucraina. 

O locomotivă de manevră, din port, va efectua manevra de introducere şi scoatere a vagoanelor de la frontul de operare, este anunţată şi prima navă în cursul săptămânii viitoare pentru preluarea mărfii, care va fi depozitată în siloz.

Citește continuarea AICI

Ucrainenii spun că 12 ocupanți ruși au fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka

ACTUALIZARE 17:30 Cel puțin 12 ocupanți ruși au fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka, potrivit armatei ucrainene, potrivit The Guardian

Imaginile postate pe Telegram de către Serviciul de stat al Gărzii de Frontieră au arătat numeroase camioane incendiate, clădiri prăbușite și dărâmături.

Baza ocupanților a fost distrusă în Nova Kakhovka, se arată în postare. 

Încă patru nave care transportau produse agricole au plecat din porturile din Ucraina

ACTUALIZARE 16:40 Încă patru nave care transportau produse agricole au plecat din porturile din Ucraina, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu, citată de The Guardian

Citând Ministerul Apărării Naționale al Turciei, agenția a spus că navele au plecat miercuri dimineață din porturile Odesa și Cernomorsk.

Acestea transportau făină de floarea soarelui, ulei de floarea soarelui și porumb. 

Marți, prima navă care a plecat din Ucraina, transportând grâu în conformitate cu termenii unui acord de export de cereale convenit luna trecută, a andocat în Siria.

De la 1 august, un total de 21 de nave care transportau produse agricole au părăsit Ucraina.

Explozii în apropierea unui centru de comandă rus din orașul ocupat Melitopol

ACTUALIZARE 15:27 S-au auzit explozii în apropierea unui centru de comandă rus din orașul ocupat Melitopol, potrivit primarului orașului. Scriind pe canalul său de Telegram, Ivan Fedorov a spus că o „explozie puternică a răsunat în apropierea bârlogului inamicului” în centrul orașului, notează The Guardian.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că aici se află unul dintre birourile comandantului ocupanților”, a adăugat Fedorov.

„Pământul va arde sub ocupanți. Acest adevăr de nezdruncinat este dovedit în fiecare zi de soldații noștri din Forțele Armate ale Ucrainei din sudul Ucrainei”, a mai spus primarul din Melitopol.

Melitopol este situat în regiunea de sud Zaporojie, lângă coasta Mării Negre a Ucrainei.

Fedorov a adăugat că încă așteaptă detalii suplimentare cu privire la orice pierderi suferite de forțele ruse. Rusia nu a comentat încă despre explozii, iar The Guardian nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

Consilierul prezidențial Podolyak a spus că podul lui Putin din Crimeea este construit ilegal 

ACTUALIZARE 15:10 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus că POdul Kerci este o structură ilegală ce nu a primit autorizație de construcție de la autoritățile ucrainene.

Russia Crimea Bridge
Podul Crimeea este cel mai lung din Europa. Foto: Profimedia Images

„Afectează ecologia peninsulei Crimeea și, de aceea, trebuie distrus. Nu este important cum - voluntar sau nu”, a scris Podolyak pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia încearcă să recruteze mercenari din Asia Centrală

ACTUALIZARE 14:35 Rusia încearcă să recruteze mercenari din Asia Centrală, afirmă serviciile secrete ucrainene, citate de Kyiv Independent

Moscova desfășoară o campanie de recrutare care vizează cetățeni din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan, potrivit serviciilor de informații militare din Ucraina. Acestea au spus, de asemenea, că nemulțumirea este în creștere în Cecenia, deoarece localnicii sunt forțați să se alăture trupelor rusești din Ucraina sub amenințarea urmăririi penale și a torturii.

Ministerul britanic al Apărării: Liderii militarilor ruși „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea Crimeei

ACTUALIZARE 13:30 În analiza de miercuri a frontului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea din Crimeea după exploziile raportate marți.

Londra amintește La 16 august 2022, atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni au recunoscut că un depozit de muniții a explodat în apropiere de Dzhankoi, în nordul Crimeei, unde o cale ferată și o sub-stație electrică din apropiere au fost, de asemenea, probabil avariate. De asemenea, presa rusă a raportat că se ridica fum din apropierea bazei aeriene Gvardeyskoye din centrul Crimeei.

Britanicii spun că Dzhankoi și Gvardeyskoye găzduiesc două dintre cele mai importante aerodromuri militare rusești din Crimeea. Dzhankoi este, de asemenea, un nod rutier și feroviar cheie care joacă un rol important în aprovizionarea operațiunilor Rusiei în sudul Ucrainei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cauza acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare, dar este foarte probabil ca comandanții ruși să fie din ce în ce mai îngrijorați de aparenta deteriorare a a securității în întreaga Crimeea, care funcționează ca zonă de ariergardă (termen militar ce desemnează o unitate sau subunitate militară care se află în urma forțelor principale, pentru a le asigura securitatea - n .red) pentru forțele de ocupație, se mai arată în raportul  Ministerului britanic al Apărării.

Europa, ultimul tren. Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie

ACTUALIZARE 13:00 Rușii se grăbesc să încerce să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, notează publicația The Moscow Times. 

Numărul de cereri de vize Schengen - care permit accesul în majoritatea țărilor UE - depuse de ruși a crescut rapid în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de jurnaliștii de la The Moscow Times. 

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment”, a declarat un rezident din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția. 

pasaport rusia profimedia
Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși. Foto: Profimedia

Ideea unei interdicții europene asupra turiștilor ruși a provocat dezbateri aprinse de când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut-o la începutul acestei luni, susținătorii mișcării fiind de părere că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, în timp ce oponenții mișcării au pus la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de responsabilitate colectivă. 

Citește continuarea AICI

Rușii au plasat un număr mare de sisteme antiaeriene în Belarus

ACTUALIZARE 12:00 Anton Gerashchenko, un consilier important din ministerul de interne de la Kiev, afirmă că rușii au concentrat un număr mare de sisteme antiaeriene în Belarus, lângă granița cu Ucraina. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul ucrainean al Apărării ironizează armata rusă după exploziile din Crimeea

ACTUALIZARE 10:36 „Potrivit informațiilor din interior, un incendiu provocat de mucuri de țigară pe teritoriul Crimeei a avut loc în apropierea unui club de bowling. Lucky Strike!”, a scris Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, făcând în același timp un joc de cuvinte cu numele unei mărci de țigări ce se traduce prin „lovitură norocoasă”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul din Liov i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea

ACTUALIZARE 10:22 Primarul din Liov, Andri Sadovi, i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea, transmite The Guardian.

„Este probabil să avem o iarnă grea. Este logic - nu poate exista nimic simplu într-o țară care luptă pentru independența sa. Trebuie să fim pregătiți pentru orice", afirmă primarul din Liov, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El mai spune că autoritățile orașului au lucrat la un plan de acțiune pentru orice situații de urgență „care pot apărea ca urmare a unui atac inamic”.

ISW: Atacurile din Crimeea, parte a contraofensivei ucrainene pentru recâștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului

ACTUALIZARE 09:25 În evaluarea de marți noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că exploziile de marți înregistrate la un aerodrom și la un nod de aprovizionare rusesc critic din Crimeea fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Explozii au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Dzhankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv Melitopol, notează ISW.

Atacarea de către forțele Kievului a țintelor logistice din Crimeea, care este teritoriu suveran al Ucrainei, nu încalcă angajamentele față de partenerii occidentali privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a SUA privind dreptul Ucrainei de a folosi forța pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor confiscate de Rusia în 2014.

Nu există indicii că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de SUA în recentele lovituri asupra Crimeei și este puțin probabil să o fi făcut, deoarece țintele se află mult dincolo de raza de acțiune a sistemelor furnizate de SUA, mai spun experții ISW.

Captură de ecran din 2022.08.17 la 09.22.57
Hartă cu zona unde se află Crimeea. Captură foto: BBC News via ISW

Aceștia mai adăugă faptul că liniile de aprovizionare rusești din Crimeea sprijină direct forțele rusești din Ucraina continentală, inclusiv pe cele din vestul regiunii Herson. Țintirea de către Ucraina a liniilor de comunicații terestre rusești și a mijloacelor logistice și de sprijin din Crimeea este în concordanță cu efortul de contraofensivă ucrainean care a vizat, de asemenea, podurile de peste Nipru și elementele de sprijin logistic rusesc din regiunea Herson ocupată.

ISW mai precizează că efectele acestei campanii vor fi probabil de a perturba capacitatea forțelor rusești de a susține forțele mecanizate pe malul vestic al fluviului Nipru și de a le apăra cu mijloace aeriene și de artilerie de pe malul estic de contraatacurile ucrainene.

Concluzii ale ISW: 

  • Forțele rusești au efectuat atacuri terestre pe axa estică, dar nu au reușit să avanseze la nord-vest de Sloviansk și la est de Siversk.
  • Trupele de invazie lansează operațiuni ofensive în jurul Bahmut, la sud-vest de Avdiivka și la sud-vest de orașul Donețk.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive nereușite în nordul și nord-vestul regiunii Herson.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene din Nikopol se pregătesc să efectueze provocări la centrala nucleară din Zaporojie, stabilind, probabil, condițiile pentru continuarea bombardamentelor asupra Nikopolului sau pentru noi provocări.
  • Se pare că unități cecene se mută în regiunea Herson pentru a supraveghea dezertorii militari ruși.
  • Forțele rusești se chinuie să recruteze soldați chiar și pentru posturi sigure și de prestigiu.

ISW a mai spus că regimul de la Kremlin continuă eforturile de a denatura adevărata amploare a obiectivelor sale din Ucraina, probabil foarte mari. ISW apreciază că obiectivele strategice rusești rămân neschimbate: schimbarea regimului de la Kiev și asigurarea controlului teritorial asupra celei mai mari părți a Ucrainei.

profimedia-0714294037
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a omis menționarea teritoriului din afara Donbasului în timp ce descria luni obiectivele războiului Rusiei în Ucraina. Putin și-a încheiat declarațiile preliminare la forumul Army-2022 din 15 august cu afirmația că forțele rusești și cele din Donbas „își fac datoria" de a lupta pentru Rusia și de a „elibera" Donbasul.

O astfel de declarație limitată a obiectivelor rusești contrastează puternic cu obiectivele de război rusești articulate anterior de a „denazifica" și „demilitariza" întreaga Ucraină.

Obiectivul limitat declarat de Putin este, în plus, incompatibil cu acțiunile rusești de integrare în Federația Rusă a părților ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Forțele rusești au tras cu rachete asupra regiunii Odesa

ACTUALIZARE 09:10 Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației Oblastului Odesa, a afirmat că forțele ruse au lansat mai multe rachete asupra regiunii Odesa ân noapte de 16 spre 17 august. Atacul a rănit trei persoane și a distrus un centru de recreere și mai multe clădiri, relatează The Kyiv Independent

Zeci de mii de oameni pleacă din Crimeea după exploziile de marți

ACTUALIZARE 09:00 În urma exploziilor multiple înregistrate marți în Crimeea ocupată de ruși, s-au format cozi lungi în afara gărilor din Crimeea, iar oamenii încercau să fugă cât mai departe de zona de conflict.  Cu toate acestea, autoritățile ruse au anulat călătoriile cu trenul ca răspuns la atacurile descrise drept un rezultat al „sabotajului”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Însă valul de plecări nu a fost cauzat doar de exploziile de marți. Pe 15 august, 38.297 de mașini au traversat podul Crimeea, conform agenției ruse de presă TASS, care a citat departamentul local de management rutier. Acesta este un volum record de mașini care traversează podul într-o singură zi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ din Ucraina sunt pregătite să reia cursurile

ACTUALIZARE 08:50 Ministerul Educației și Științei a efectuat inspecții la aproximativ 80% din instituțiile de învățământ ucrainene, constatând că doar 41% dintre acestea au adăposturi și sunt pregătite pentru cursuri cu prezență fizică, notează The Kyiv Independent

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Letonia nu va mai reînnoi permisele de ședere pentru cetățeni din Rusia și Belarus.
  • Explozii la un depozit de muniții din Crimeea.
  • Ucraina poate exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale în septembrie și ar putea în viitor să poată exporta lunar 4 milioane de tone din acestea, a declarat un oficial guvernamental. 
  • O agenție de turism invită oamenii să viziteze Ucraina, în plin război.
  • Putin apelează la tacticile lui Stalin. Liderul de la Kremlin a instituit din nou ordinul sovietic „Mama eroină”.
  • Serghei Şoigu spune că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.
  • „Situație de urgență” declarată în nordul Crimeei.
  • Suprafața cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% - 60% în 2023 fără sprijin din partea statului.
  • Macron și Zelenski au vorbit despre situația de la centrala nucleară Zaporojie.
  • Putin pretinde că a început războiul din Ucraina „respectând Carta ONU, cu strictețe”.
  • Putin acuză SUA că încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina. 
  • Autoritățile instalate de Rusia anunță bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri