Patru cazuri de coronavirus confirmate într-o zi în România. Primul caz diagnosticat în București

Data actualizării: Data publicării:
Institutul Matei Balș din București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patru cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost anunțate sâmbătă de autorități, fiind cel mai mare număr - dublu față de vineri - anunțat într-o zi. Pacienții sunt Timișoara, Hunedoara, Galați și o premieră - București. Numărul total al persoanelor contaminate în România a ajuns la 13.

Un bărbat din București, în vârstă de 49 de ani, care s-a întors din Italia, de la Roma, a fost testat pozitiv la coronavirus.

Tot sâmbătă au fost confirmați ca fiind infectați cu Covid-19 un bărbat din Galați, întors din Lombardia, și două adolescente: una învață la școala din Timișoara unde s-au mai înregistrat două cazuri de coronavirus, cealaltă este din Hunedoara și este fiica unuia dintre pacienții anunțați în zilele anterioare, care a călătorit cu el, din Italia.

Vestea bună a zilei este că băiatul de 16 ani din Timișoara, nepotul unui alt pacient confirmat cu coronavirus, s-a făcut bine și a fost externat. Este a patra persoană vindecată dintre cele 13 confirmate pozitiv cu coronavirus. Și un pacient internat la Craiova, originar din județul Olt, are un prim test negativ, urmând să i se mai facă unul luni.

ACTUALIZARE. Autoritățile au adresat, sâmbătă seara târziu, un apel public pentru a fi identificate cât mai rapid toate persoanele cu care bărbatul din Galați a intrat în contact după aterizarea sa pe aeroportul Otopeni, în data de 29 februarie, întrucât drumul de la București la Galați l-a făcut cu un microbuz luat de la Gara de Nord.

Este vorba despre un microbuz cu plecare din București, Gara de Nord, în data de 29 februarie, ora 12:15, cu puncte de îmbarcare pe str. Baldovin Pârcălabul și IDM Basarab.  Microbuzul folosit este marca IVECO, de culoare albă, are numărul de înmatriculare B 83 ZAD și a circulat pe ruta București – Urziceni – Buzău – Brăila – Galați.

Astfel, persoanele care au călătorit cu acest microbuz sunt rugate să se izoleze la domiciliu și să contacteze în cel mai scurt timp autoritățile, la numărul 0744.630.508 (DSP Galați).

Această cursă a fost folosită de cel puțin 17 pasageri.

De la aeroport până la Gara de Nord, bărbatul s-a deplasat cu un autobuz al liniei expres 780.

ACTUALIZARE. A fost confirmat al 13-lea caz de coronavirus în România. Este vorba despre un bărbat din Galați, revenit recent din Italia. În total, astăzi au fost confirmate patru cazuri, în România.

Cel de-al 13-lea caz de coronavirus din România a fost confirmat, sâmbătă seara, fiind vorba despre un bărbat de 72 de ani, din Galați. Acesta s-a întors în România, din Lombardia, pe 29 februarie, fiind plecat în străinătate,  pentru investigații medicale legate de o afecțiune cronică de care suferă. După 7 zile în care a stat izolat la domiciliu, bărbatul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. După confirmarea infectării cu coronavirus a fost dus în Capitală, la Institutul Matei Balş.


Bărbatul din București a fost adus vineri seara la „Matei Balș” cu febră și scaune diareice, a precizat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În acest moment este subfebril, dar prezintă în continuare patologie digestivă, rămânând sub observație și sub tratament.

Este al 12-lea caz de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) la nivel național și al treilea anunțat de autoritățile române în cursul zilei de sâmbătă.

Bărbatul s-a întors din Italia în data de 27 februarie 2020, cu avionul, venind de la Roma, deci dintr-o zonă considerată neafectată de coronavirus, și prin urmare, nu a trebuit să stea în izolare la domiciliu sau în carantină. În urmă cu două zile, a început să aibă febră și scaune diareice.

„Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19. Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară”, se arată într-un comunicat al Grupului pentru comunicare strategică.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a solicitat izoleta pentru transportul la Institutul național de boli infecțioase și a demarat ancheta epidemiologică. S-a început stabilirea contacților bărbatului confirmat pozitiv la noul COVID-19, după care va începe recoltarea probelor pentru testare.

În urma acestui caz, autoritățile române ar putea modifica ariile din Italia vizate de restricții la revenirea cetățenilor în țară, extinzându-le. „Dacă se mai repetă un astfel de caz, ne gândim ca începând de mâine să extindem această zonă la toată Italia”, a precizat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Asta înseamnă ca toți cei care vin din Italia să stea în izolare, a adăugat oficialul. „Este primul caz din București, dar este tot un caz de import, dat fiind că vine din Italia. Noi am identificat toți contacții lui în București, în această perioadă. Urmează să identificăm și contacții din avionul de pe 27 și la fel, ancheta se va derula pentru fiecare în parte”, a subliniat Nelu Tătaru. Este vorba despre un avion care a venit de la Roma pe Otopeni, în data de 27 februarie. Contacții identificați până acum sunt membri ai familiei și prieteni, care sunt, la rândul lor, testați și băgați în carantină.

Editare web: Luana Păvălucă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri