13 persoane, izolate la domiciliu la Galați de frica noului virus din China

Data publicării:
dezinfectie otopeni

13 oameni sunt izolați în propriile locuințe, în Galați, după ce s-au întors recent din China. Este vorba de cinci cetăţeni chinezi şi opt români. Toţi sunt monitorizaţi, de două ori pe zi, de angajații Direcţiei de Sănătate Publică.


Cele 13 persoane au intrat în ţară între 29 ianuarie şi 5 februarie, însă reprezentanţii DSP Galaţi nu au făcut nicio informare despre această situaţie, pentru a nu produce panică, spun ei. Prefectul a aflat acum două zile despre caz.

Gabriel Avrămescu, prefect judeţul Galaţi: „Instituţia Prefectului a fost informată în cadrul unui comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă, atunci când s-a declaşat viscolul. (Reporter: Deci până alaltăieri nu aţi ştiut!) Nu, până alaltăieri nu am ştiut”.

Mai mult, rudele celor care au venit din China susţin că ei au sunat la 112 şi au cerut să fie consultaţi.

Liliana Moise, director DSP Galaţi: „Au fost două persoane care au sunat la serviciul de urgență 112 pentru că aveau nevoie de o confirmare a faptului că nu au simptome şi că starea lor de sănătate este bună, o adeverință medicală, deci asta a fost..., dar ei nu au simptome şi nu prezintă nicio problemă de sănătate”.

DSP Galaţi spune că a fost informată de Centrul de boli transmisibile despre intrarea acestor 13 persoane în ţară, imediat cum au aterizat la Otopeni.

Liliana Moise, director DSP Galaţi: „Centrul de boli transmisibile ne trimite fişa fiecărui călător, un chestionar pe care persoana respectivă l-a completat la Otopeni, unde scrie exact locaţia, unde va domicilia, va locui. DSP a primit aceste chestionare şi imediat a început monitorizarea, la domiciliu, a acestor persoane”.

Gabriel Avrămescu, prefect judeţul Galaţi: „Am luat inclusiv legătura cu poliţia de frontieră ca în cele două puncte de trecere a frontierei, de la Oancea şi de la Giurgiuleşti, să fie întrebaţi cetăţenii care intră în ţară dacă vin din zona respectivă, tocmai pentru a preîntâmpina orice formă de manifestare a virusului la Galaţi, aşa că în momentul acesta nu sunt motive de panică”.

Cele 13 persoane izolate la domiciliu nu prezintă simptome de boală. În situaţia în care au febră, tuşesc sau au probleme respiratorii trebuie să anunţe imediat prin 112, urmând să fie transportate la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri