3 cazuri de meningită într-o săptămână. Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze

Data publicării:
barbat pe patul de spital
Foto: Shutterstock

O adolescentă este în comă după ce s-a îmbolnăvit de meningită. Este al treilea caz de meningită confirmat în România, în doar o săptămână. Toate cele trei cazuri au fost înregistrate la tinere cu vârste între 15 și 18 ani. Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Digi24 despre simptomele meningitei și despre cum pot fi protejați copiii de infecția meningococică.

Infecția meningococică „afectează mai ales adolescenții, tinerii, în acest interval de timp, la sfârșitul iernii, începutul primăverii. Ac lucru e documentat în statisticile organizațiilor internaționale”, spus Alexandru Rafila.

Nu se știe însă de ce sunt tinerii mai vulnerabili la această infecție.

„La unii meningita se manifestă fulminant. Putem avea forme care sunt bine controlate medicamentos, dar avem și multe persoane care sunt purtătoare ale meningococului, fără să facă niciun fel de boală. Lucrurile nu sunt suficient de bine documentate în ceea ce privește meningita meningococică, din punct de vedere al modului în care bacteria produce îmbolnăviri de o gravitate extremă la unele persoane, iar la altele se înregistrează doar portaj”, a spus medicul.

El a adăugat că, din aceasăt cauză, vaccinarea este recomandată în țările cu un număr mare de cazuri.

„În România se înregistrează în fiecare an câteva zeci de cazuri. Ultima statistică, din 2017, arată că au fost 63 de cazuri și 13 decese, deci numărul de decese e destul de mare, 20% din totalul cazurilor înregistrate”, a spus Alexandru Rafila.

„Singurul lucru pe care îl putem face pentru a preveni e să ne protejăm copiii prin vaccinare. Sunt două categorii de vaccin - o categorie care se administrează pentru o combinație a tipurilor A, C, W și Y, care acoperă 40% din patologie în regiunea noastră. Al doillea tip, care se administrează împotriva infecției cu serogrupul B, care e responsabil de 60% din cazuri, din păcate nu e încă disponibil pe piața românească. Înțeleg că va fi în curând autorizat pentru punere pe piață. E un vaccin mai nou, care a fost obținut cu mare dificultate”, a spus medicul.

Schema națională de vaccinare nu include și vaccinul împotriva meningitei. Ar fi nevoie de asocierea ambelor vaccinuri, pentru a a acoperi toate tipurile de tulpini, a spus Alexandru Rafila.

El a vorbit și despre simptomele infecției meningococice.

„Există două semne care sunt mai puțin specifice: febra ridicată, peste 39 grade, și o cefalee intensă. Ce e specific e fotofobia, lentoarea de ceafă – practic, pacientul nu poate să îndoaie ceafa, și vărsăturile fără cauză alimentară, generate de inflamația la nivelul sistemului nervos. Aceste trei semne sunt tipice pentru meningită”, a spus Alexandru Rafila.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...