5 semne că o aluniță ar putea fi canceroasă

Data actualizării: Data publicării:
natalie portman fata mirata
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Majoritatea cazurilor de cancer de piele sunt vizibile și pot fi diagnosticate din timp, în cursul evoluției lor, și prin urmare pot fi tratate cu succes înainte să apuce să se răspândească ( să metastazeze) la alte organe ale corpului, relatează skincancer.org. E foarte important, însă, să urmărim evoluția alunițelor de pe corp pentru a ști când e cazul să mergem la medic.

natalie portman fata mirata
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cele cinci semne care ne indică că o aluniță ar putea fi canceroasă sunt, potrivit Huffington Post:

Asimetria – forma neregulată a aluniței.

Marginile – marginile unei alunițe canceroase pot fi ușor zimțate.

Culoarea – culoarea aluniței se schimbă, sau o aluniță are o culoare într-o parte și altă culoare în cealaltă parte a aluniței.

Diametrul – atunci când o aluniță se mărește cu timpul, dar mai ales când e mai lungă de 6 milimetri.

Relief - când suprafața aluniței este ieșită în relief, mai ales dacă e reliefată neregulat.

Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. Cancerul de pielie nu apare din senin. Majoritatea sunt cauzate de soare. Până la 90% din toate cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete nocive emise de soare, al căror efect este cumulativ în timp. Cu fiecare noua expunere neprotejată la soare crește riscul de a dezvolta un cancer de piele pe durata vieții.

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă.

În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual.

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 pâna la 9 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri