9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții infectați în România cu noua variantă de coronavirus sunt pozitivi. 4 lucrează la o școală

Data actualizării: Data publicării:
Corona virus under magnifying glass. Observation made by virologists in the laboratory
Foto: Guliver/GettyImages

Nouă din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții confirmați în cursul zilei de vineri cu varianta mutantă a coronavirusului - au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină de SARS-CoV-2.

După ce vineri doi bucureșteni au fost confirmați ca infectați cu varianta superinfecțioasă a virusului, autoritățile au făcut ancheta epidemiologică și au constatat că 9 dintre cei 10 contacți ai unuia dintre cei doi sunt și ei infectați. În plus, într-o școală din București ar putea fi în evoluție un focar de infecție cu noua tulpină SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie. Asta pentru că unul dintre cei doi pacienți lucrează la această școală din București, iar în cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 patru persoane (un caz confirmat la data de 14.01.2021 și trei cazuri în data de 18.01.2021).

În data de 22.01.2021 au fost testate la „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, 9 au fost pozitive la testul RT-PCR, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat.

DSP așteaptă acum rezultatele secvențierii genomice pentru a confirma cu certitudine dacă este vorba despre noua variantă de coronavirus.

Autoritățile mai spun că niciuna dintre persoanele descoperite ca infectate, inclusiv cei 4 angajați ai școlii din București, nu a călătorit recent în străinătate. Ar fi, așadar, o transmitere comunitară a noii tulpini.

Unitatea de învățământ a fost închisă, iar luni se va face dezinfecția generală, inclusiv o nebulizare. Persoanele depistate pozitiv, precum și contacții lor, vor sta în izolare.

Această evoluție intervine în condițiile în care de luni, o parte din restricțiile din Capitală vor fi ridicate, cu redeschiderea la capacitate de 30 la sută a restaurantelor, cafenelelor, sălilor de spectacole și a celor de jocuri de noroc. De asemenea, în 8 februarie este așteptată și redeschiderea școlilor, în București posibil numai pentru școlarii mici și pentru elevii din clasele terminale, care au de susținut examene naționale.

Autoritățile subliniază importanţa respectării măsurilor de prevenţie: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Până în prezent, în România s-au confirmat 3 cazuri cu noua tulpină de coronavirus, iar pentru 9 pacienţi se aşteaptă, așadar, rezultatele secvențierii genomice.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri