Activitățile surprinzătoare care ne pot prelungi viața cu până la 10 ani. Oricine le poate face și durează mai puțin de o oră pe zi

Data actualizării: Data publicării:
femeie dansează și ascultă muzică la căști
Studiile arată că doar 45 de minute de activități artistice pe zi, precum coloratul, dansatul sau cântatul, ne ajută să trăim vieți mai fericite și mai sănătoase. Foto: Profimedia Images

Știm cu toții că pentru o sănătate fizică optimă ar trebui să mâncăm cel puțin cinci fructe și legume diferite pe zi - cele mai noi cercetări arată că ar trebui să consumăm 30 de tipuri diferite de legume și fructe pe săptămână. Dar nu mulți știu că arta ne poate extinde viața cu până la 10 ani, scrie The Telegraph.

Potrivit unui important neurolog, activitățile artistice de orice fel practicate zilnic pot avea beneficii uriașe în ceea ce privește scăderea nivelului de stres, reducerea problemelor de sănătate fizică și mentală și ne ajută să continuăm să învățăm chiar și în a doua parte a vieții.

Profesorul Susan Magsamen, directorul executiv al Laboratorului International Arts + Minds Laboratory al centrului pentru Neuroestetică aplicată de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, a publicat o carte în care demonstrează rolul vital pe care arta îl joacă în menținerea sănătății creierului.

„Dovezile sunt aici”, a spus Magsamen. „Crearea de măști îi ajută pe soldații care suferă de stres post-traumatic să se recupereze mai repede, iar un spital [care tratează bolnavii] de cancer proiectat pentru a înmulți și intensifica experiențele senzoriale îi ajută pe pacienți să se vindece mai repede.”

În cartea pe care a scris-o împreună cu Ivy Ross, vicepreședintele de design de hardware al Google, profesoara a povestit despre cazul unui bărbat care suferea de Alzheimer și care și-a recunoscut fiul pentru prima oară după 10 ani după ce a ascultat o serie de melodii pe care obișnuia să le asculte cu plăcere în trecut.

„Când ascultăm muzică nostalgică, asta activează hipocampul și, mai important, alte zone ale creierului legate, de asemenea, de memorie și reamintire care nu au fost deteriorate”, a explicat Magsamen.

Cum putem să ne bucurăm de toate aceste beneficii prin artă

  • Trebuie să faci cel puțin 30-45 de minute de activități artistice în fiecare zi.
  • Fredonează o melodie: cântatul activează nervul vag și stimulează sistemul nervos parasimpatic care te calmează și te face să te simți mai optimist. Cântatul s-a dovedit a fi foarte util pentru pacienții care suferă de demență pentru a interacționa cu familia și prietenii deoarece activează căi neuronale diferite care conduc înspre locul unde mintea păstrează aminitirile.
  • Lista personalizată cu melodiile preferate: când asculți cântecele pe care le asociezi cu aminitiri fericite te eliberezi de stres și ți se îmbunătățește starea de spirit. Vibrația sonoră are capacitatea de a scoate corpul din starea primară de tip „luptă-fugi-rămâi împietrit” și este un instrument excelent pentru combaterea stresului pentru că funcționează la nivelul subconștient, schimbând la propriu vibrațiile corpului.
  • Citește o poezie care îți place: are același efect asupra creierului precum ascultarea melodiilor prefereate.
  • Modelajul în lut sau plastilină: modelajul este singura formă de artă unde este nevoie de același nivel de dexteritate la ambele mâini în același timp. Calitatea tactilă a modelajului în lut reduce starea de spirit negativă și stresul și te ajută să te concentrezi mai bine.
  • Coloratul: se pare că această activitate foarte simplă stimulează aceleași zone din adâncul creierului care se activează în timpul meditației.
  • Adulmecă mirosuri plăcute: mirosul stimulează până la 75% din toate emoțiile pe care le trăiești.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri