Adevărul despre cartofii prăjiți: „Nu sunt toxici, doza face otrava”. Explicația Mihaelei Bilic

Data publicării:
mihaela bilic fb

Nutriționistul Mihaela Bilic, a vorbit la Adevărul Live despre unele dintre cele mai răspândite mituri alimentare. Printre acestea, și percepția greșită că atât de popularii cartofi prăjiți, îndrăgiți de copii și adulți deopotrivă, ar fi nocivi pentru sănătate.  Nutriționistul a explicat că nu e tocmai așa. Afectează evident silueta, însă pot fi consumați cu moderație, la fel ca orice alt aliment comestibil, de altfel. „Doza face otrava”, atrage atenția Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic este un nutriționist foarte popular în România, autoare a cărții „ABC de nutriție”, care își propune să revoluționeze percepția noilor generații despre alimentație. Cartea Mihaelei Bilic se adresează copiilor și adulților deopotrivă, fiind redactată într-un limbaj accesibil.

Inivitată în platoul Adevărul Live,  nutriționistul a fost întrebat „Care sunt cele mai nocive alimente pentru copii?”.

„Cuvântul nociv e impropriu. Mâncarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat. Dacă copilul are probleme de greutate, atunci alimentele care sunt cu densitate calorică mare sunt mai puţin recomandate pentru copil. Toate lucrurile concentrate au volumul mic. Una e să ne umplem stomacul cu ciorbă, alta e să îl umpli cu caşcaval. Caşcavalul se mănâncă cu pâine pentru că e concentrat. Pot apărea capcane: să mâncăm prea mult din alimente extrem de concentrate. Unele alimente sunt bogate în apă şi aer, care dau densitate şi saţietate. Dar sunt sărace în calorii, ciorba, laptele, de exemplu. Putem avea situaţia următoare: un copil slab va prefera alimentelte dietetice în mod instinctiv. Din ciorbă nu ai cum să creşti. E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă. Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel”, a  fost răspunsul nutriționistului.

Puteți urmări întreg interviul oferit de Mihaela Bilic pe www.adevarul.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri