Adevărul despre spirt. Este sau nu bun în dezinfecția pentru coronavirus?

Data actualizării: Data publicării:
spirt

Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat vineri seara la Digi24 că există studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19, în schimb substanțele care conțin clor, inclusiv cele din bucătărie, sunt eficiente. 

Discuția despre spirt, dacă este sau nu util, a apărut în spațiul public după ce stocurile din magazine și farmacii s-au epuizat rapid, în goana oamenilor de a se aproviziona cu produse care i-ar pune la adăpost de microbul care a declanșat o pandemie. Unii specialiști au declarat ulterior că spirtul nu ar fi de mare ajutor, deși în comunicatele autorităților se recomandă dezinfecția cu spirt și clor.

„Pentru a face dezinfecție am nevoie de concentrație importantă în alcool. În general, un dezinfectant medicinal sau profesional ar trebui să aibă undeva între 60 și 70 la sută. Au existat studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19, nu că nu ar fi util în cazul altor microorganisme”, a explicat dr. Adrian Marinescu la Digi24.

„Și atunci, indicația ar fi: dezinfectantele folosite în spitale, adică cele care sunt speciale pentru asta, unele chiar au trecut în prospect că au efect biocid și că merg inclusiv pe COVID-19. De asemenea, ar mai fi ceva de spus: și substanțele care conțin clor sunt eficiente, indiferent că vorbim despre substanțele care sunt în bucătărie”, a arătat medicul.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CORONAVIRUS

CARE ESTE SITUAȚIA ACTUALIZATĂ ÎN ROMÂNIA: Informații oficiale

CONDUITA SOCIALĂ RESPONSABILĂ: Cele 15 recomandări ale autorităților

DECIZIILE AUTORITĂȚILOR: Restricții în România din cauza COVID-19

MIJLOACE DE PROTECȚIE: Cum ne spălăm corect pe mâini

ÎN CE STADIU ESTE DEZVOLTAREA UNUI VACCIN: Progresul înregistrat

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri