Afecțiunile coloanei agravate de frig

Data actualizării: Data publicării:
durere de spate

Frigul intensifică durerile provocate de anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale. Spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza și discopatia sunt doar câteva dintre afecțiunile coloanei care se pot agrava odată cu venirea iernii. Este indicat, dacă aveți probleme cu coloana, să vă protejați foarte bine spatele de aerul rece, adică să purtați haine groase sau dispozitive medicale care vă protejează de ger. 

durere de spate

 

 

 

 

Nu doar frigul agravează problemele în astfel de cazuri, ci și ridicarea greutăților, activitățile fizice și sportive, slăbitul excesiv ori greutatea corporală prea mare, constipația, dar și răceala și gripa, spune medicul specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, Mihaela Parnia. 

Afecțiunile coloanei care pot fi mai dureroase odată cu iarna

Spondiloza. Chiar dacă nu reprezintă un diagnostic în sine ci descrie orice fel degenerare a coloanei vertebrale, spondiloza înseamnă durere și ea afectează unul dintre trei români care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare. 

Pe lângă dureri, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilității coloanei vertebrale, amorțeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultății la mers sau reflexe anormale.

Hernia de disc. Una dintre cele mai frecvente și mai dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale, hernia de disc este o patologie în care o porțiune din masa gelatinoasă se deplasează din loja intervertebrală „bombând” discul sau penetrează și chiar rupe învelișul exterior (nucleul fibros) al discului.

Hernia poate apărea în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, efort fizic cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, hernia apare ca ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, expunerea la frig și curent, ortostatismul îndelungat, șocuri, stres sau efort fizic deosebit. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoțită de dureri mari și de imposibilitate de a-ți desfășura activitățile normale. Atenție, există situații în care hernia de disc nu provoacă dureri puternice în timp ce avansează.

Cifoza. Curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, cunoscută și sub numele de „cocoașă”, poate provoca dureri severe. 

„Simptomatologia afecțiunii este diversă și constă în durere ușoara sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației în cazurile severe, modificări ale poziției umerilor sau senzație de oboseală”, a explicat dr. Mihaela Parnia.

Scolioza. Una dintre cele mai frecvente boli la copii şi adolescenţi, scolioza este o deviere în plan frontal, în forma de „s”, a coloanei vertebrale. 

Conform specialistului, simptomele scoliozei variază de la coloană, umeri sau bazin asimetrice, până la coaste și scapulă proeminente pe o parte a corpului și chiar probleme respiratorii, în cazul scoliozelor severe.

Lumbago. Această afecțiune apare atunci când nucleul pulpos rupe inelul fibros și irită ligamentul posterior acoperit de terminații nervoase ultrasensibile.

Lombosciatica. Durerea lombară care începe brutal, cu limitarea severă a mișcării și afectarea sensibilității în dermatomul corespunzător rădăcinii afectate, cu sau fără deficit motor, este lombosciatica.

Afecțiunea debutează brusc, în timpul efortului sau la câteva ore după efort și iradiază. Este agravată de efortul fizic, de mișcare, de tuse, strănut și chiar de defecație și este ameliorată de repaus. Poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate și de durere pe picior. În timp, în astfel de cazuri, pot apărea slăbiciuni cu hipotrofie musculară.

Discopatia. Este, de asemenea, un termen cu caracter general ce definește afecțiunile discurilor intervertebrale indiferent de cauza acestora. 

Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei vertebrale, însoțite sau nu de senzație de presiune.

Cauze și tratament

Modul de viaţă sedentar şi kilogramele în plus sunt principalele cauze ale durerilor de spate. Din ce în ce mai mulţi tineri au aceste probleme.

Există o statistică care arată că 90% dintre noi avem parte de o criză lumbago cel puţin o dată în viaţă şi aici sunt implicaţi şi copiii. Dar cei mai predispuşi sunt cei care au kilograme în plus şi cei care stau mult timp la birou fără a se mişca şi fără a crea un soi de tonus muscular pentru musculatura susţinătoare.

De cele mai multe ori cauza durerilor este una musculară şi atunci o perioadă de repaus cu câteva exerciţii de mobilizare, dacă e cazul trecem pe partea farmacologică cu antiinflamatoare dar, pe termen lung. Dacă durerile persistă e bine să vedem un specialist care să ne conducă către fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic.

Durerile de spate pot fi prevenite făcând mai multă mişcare, creând un tonus bun pentru musculatura spatelui şi a abdomenului, făcând mişcare la birou şi ridicându-ne de pe scaun la fiecare jumătate de oră. De asemenea, pot fi prevenite prin reducerea greutăţilor pe care le ridicăm. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri