Afirmațiile actriței Ani Crețu au ajuns în presa internațională. FT: „România înfruntă cea mai gravă epidemie din ultimele decenii”

Data publicării:
ani cretu

Epidemia de rujeolă din România a ajuns și în presa din Marea Britanie. Publicația Financial Times scrie pe larg despre „cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii zeci de ani” și remarcă eșecul autorităților de a demara o campanie de promovare a vaccinării.

Peste 8.000 de persoane au fost victime ale rujeolei anul acesta, iar 32 și-au pierdut viață, într-una dintre cele mai letale epidemii din Europa. Deși lipsa imunizării a dus la izbucnirea unor focare de rujeolă în mai multe țări din Europa, printre care Italia sau Germania, România bate toate recordurile, scrie Financial Times: „Aproximativ 85% dintre decesele cauzate de rujeolă în Europa sunt înregistrate în România. Rata vaccinării a scăzut de la 97% la 86%, în ultimii 10 ani”.

Statisticile arată și mai rău în zonele rurale și în special în rândul populației de rromi. Premierul Mihai Tudose a afirmat că zonele în care mai puțin de jumătate dintre locuitori au fost vaccinați sunt „departe de civilizație”.

Scăderea ratei vaccinării nu este însă cauzată de un singur factor. Criza vaccinurilor, lipsa informării în rândul populației sărace și abia apoi antivaxerii - acestea sunt principalele motive pentru care România a ajuns la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea.

Financial Times amintește și de scrisoarea deschisă adresată de actrița Ani Crețu premierului Tudose, în care îi cere acestuia să ia măsuri împotriva introducerii legii vaccinării obligatorii: „Afirmațiile lui Mihai Tudose au avut de înfruntat o reacție negativă din partea celor care susțin că părinții ar trebui să aleagă dacă își vaccinează sau nu copiii. «Nu are niciun drept să îmi spună cum să îmi cresc copilul», spune Ani Crețu, o actriță în vârstă de 38 de ani, care crede că eczema și problemele intestinale ale băiețelului ei de 4 ani au apărut ca o reacție adversă la vaccin. «Bineînțeles că am încredere în știință și în medicină, dar știu ce am pățit eu și fiul meu - el este o victimă a vaccinurilor». Crețu, care spune că s-a uitat la documentare canadiene ale antivaxerilor, este doar unul dintr-un număr în creștere al persoanelor care văd pericole ascunse în imunizarea copiilor”, mai scrie Financial Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri