Sari la conținut

Alertă de rujeolă. Sorina Pintea: „E nevoie de măsuri urgente”

E alertă de rujeolă în Europa, iar situaţia cea mai gravă e în România. Avertismentul a fost lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care atrage atenţia că una dintre cauze e lipsa vaccinării. În 2017 au fost de patru ori mai multe cazuri de îmbolnăvire pe continent decât în 2016, adică peste 20.000 de persoane au contractat virusul. Aproape jumătate din aceste cazuri s-au înregistrat în ţara noastră. De la 1 ianuarie 2017 şi până azi, 38 de oameni au murit în România din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă.

180208_CONFERINTA_MIN_SANATATII_002sorina pintea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eu în seara aceasta continui discuţiile cu doamna Jakab, directoarea regională din cadrul OMS , tocmai pe această temă. Sunt în Muntenegru la o întâlnire cu dânsa, pentru că acest lucru a produs îngrijorare în rândul oficialilor şi este nevoie să luăm măsuri urgente”, a spus Sorina Pintea la „Jurnalul de seară” de la Digi24.

Ea adaugă că vina pentru situația înregistrată în România „este a noastră, a tuturor, pentru că nu am fost în stare să comunicăm ceea ce trebuia comunicat”.

E nevoie urgent de o lege a vaccinării. Ea se află în Camera Deputaților, va trebui de urgență să ne întâlnim cu toți cei implicați, să găsim o soluție astfel încât să putem să rezolvăm această problemă. Nu se va rezolva într-un an, dar trebuie să facem ceva”, a adăugat ministrul.

Peste 10.800 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în România. De asemenea, s-au înregistrat 38 de decese.

Situaţia e îngrijorătoare şi în Italia, cu peste 5.000 de cazuri anul trecut şi în Ucraina, cu peste 4.700 de îmbolnăviri în 2017. În total, 15 state europene sunt în vizorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din cauza răspândirii virusului rujeolic.