Nu toţi românii ştiu ce este virusul West Nile: "E pentru calculatoare, nu e pentru oameni"

Data actualizării: Data publicării:
analize teste sange probe shutterstock_583458352

Alertă în Centrele de transfuzii. Sângele primit de la donatori este verificat după ce s-au înregistrat șase decese din cauza virusului West Nile şi 22 de cazuri de îmbolnăvire în toată ţara.

Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii București, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că este testat tot sângele colectat la nivelul Bucureștiului „din momentul în care a apărut prima infecție cu virsusul West Nile”.

Ea a dat asigurări că aceste verificări nu au dus la o criză de sânge.

Directorul Centrului de Transfuzii București a precizat că, de cinci ani, în perioada august-septembrie România se confruntă cu infecția acestui virus.

De asemenea, Doina Goșa a precizat că „toți donatorii sunt testați pentru virusul West Nile, sângele nu pleacă la spitale până când nu validăm punga cu sânge și din punctu de vedere al virusului West Nile”.

Este vorba despre un test în plus, care însă nu îngreunează procesul foarte mult, pentru că testele de rutină împotriva hepatitei, HIV ori sifilis durează 48 de ore. „Testarea West Nile durează 72 de ore”, a subliniat ea.

„Nu a dus la o criză de sânge pentru că noi suntem obișnuiți cu această alertă de virus West Nile și ne-am luat măsuri să ne asigurăm un stoc în primele zile”, a adăugat Doina Goșa.

Cei mai predispuşi la complicaţii sunt vârstnicii, avertizează medicii.

Cătălin Apostolache, medic infecţionist: „Boala poate să meargă de la forme foarte uşoare, care seamănă cu orice viroze banale, puţină febră, dureri de muşchi, încheieturi şi se poate ajunge la forme severe cu meningoencefalită. Meningoencefalita poate să fie mortală. Din observaţiile noastre, cazurile de meningoencefalită apar în special la persoanele în vârstă, 65 - 70 - 75 ani”.

Nu toţi românii ştiu ce este virusul West Nile şi cu atât mai puţin cât de periculos poate fi.

„- Aţi auzit de virusul West Nile?

- Da. Dar ăsta e pentru calculatoare, nu e pentru oameni.”

Am auzit aseară la televizor pentru prima dată. Se pot lua ceva măsuri sau ne autoapărăm?”

Autorităţile sfătuiesc oamenii să evite zonele în care ar putea fi înţepaţi de ţânţari.

Oana Gruia, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Am solicitat primăriilor să intensifice măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie a parcurilor şi a spaţiilor înverzite. De asemenea, populaţiei recomandăm să poarte îmbrăcăminte adecvată, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, în special atunci când accesează aceste spaţii verzi”.

Cele mai multe cazuri de West Nile au fost înregistrate în Capitală - 5, iar în Ilfov alţi 3 oameni au contactat virusul. Cel puţin un caz de West Nile s-a înregistrat în alte 11 judeţe din ţară.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri