Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19: Să nu dăm curs îndemnului de a nu respecta reguli

Data publicării:
Profesorul Alexandru Rafila
Alexandru Rafila Foto: Agerpres

Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19 nou înregistrate că nu este un motiv de panică, dar nici nu trebuie să renunțăm la precauții. El îi combate pe cei care pledează pentru relaxare totală, sub motiv că pandemia nu e gravă și că virusul nu se mai transmite.

Alexandru Rafila a arătat că ne aflăm la aproape două săptămâni de la "etapa a doua de repornire a unor activități" pe data de 1 iunie, când am intrat într-o nouă fază de relaxare a măsurilor.

"Să nu ne panicăm, să nu creăm o isterie, dar nici să nu renunțăm la comportamentul precaut. Oamenii să se comporte cu grijă, cu precauție", a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, la Digi24.

El a atras atenția asupra asupra pericolului mesajelor transmise public din mai multe părți, fără a indica vreo direcție anume, care pretind că nu mai avem motive să respectăm reguli.

"Să nu dăm curs îndemnului de a nu respecta reguli. S-ar putea ca relaxarea să fie potențată de anumite mesaje transmise, că nu este o pandemie gravă, că virusul nu se mai transmite. Ne uităm și la cifrele din alte țări, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, lângă noi, în Balcani - în Macedonia, în Bulgaria", a dat Rafila exemple similare după relaxarea măsurilor de restricție.

El spune că pericolul nu a trecut și face apel la respectarea în continuare a măsurilor de igienă și distanțare socială.

"Nu avem motive să considerăm că nu mai sunt persoane care se pot îmbolnavi, pentru că un procent foarte mic din populație a trecut prin boală. Cred că dacă ne comportăm cum trebuie nu vom avea niciun fel de problemă", a mai arătat Alexandru Rafila.

România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului anunțat de Grupul de Comunicare Specială: 275 de cazuri noi și 14 decese.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri