Exclusiv Alexandru Rafila: Lucrurile acestea trebuie oprite! Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
doctorul alexandru rafila cu mana sub barbie
Alexandru Rafila a anunțat că are coronavirus. Foto: InquamPhotos/George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, avertizează, în ziua în care România a depășit mai multe recorduri nedorite în ceea ce privește situația epidemiei de COVID, că o blocare a sistemului de sănătate va însemna și mai multe victime. În contextul creșterii continue a numărului de cazuri noi, este nevoie de măsuri ferme, mai ales în zona transportului public, unde aglomerația constituie un risc maxim de contagiune, a arătat Alexandru Rafila.

„Pur și simplu noi nu ne mai descurcăm cu afluxul de pacienți”, a mărturisit la Digi24 Alexandru Rafila, care lucrează la Institutul „Matei Balș”.

„Creșterea accelerată a cazurilor de la terapie intensivă este un lucru îngrijorător și este rezultatul numărului de cazuri care s-au înregistrat acum o săptămână, adică în momentul în care am depășit 3.000 de cazuri. Era de așteptat ca peste circa o săptămână din acel moment să crească numărul de cazuri de terapie intensivă. Astăzi începem cu 4, cu cifra 4, peste 4.000 de cazuri, dacă în decursul acestei săptămâni vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o să vedem o  nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în secțiile de terapie intensivă. Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite. Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate, pentru că nu blocarea în sine este periculoasă, ci faptul că acest lucru se soldează cu victime în rândul pacienților, în rândul celor care nu au acces la sistemul de sănătate și așa mai departe”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, miercuri, la Digi24.

Expertul a arătat că, de fapt, nici nu există 3.000 de paturi la terapie intensivă pentru pacienții infectați COVID și nu trebuie așteptat să se atingă un asemenea număr de bolnavi la ATI. Dacă se va ajunge într-o astfel de situație, acești bolnavi vor fi internați, dar nu în secții de terapie intensivă, a punctat Alexandru Rafila. „Nu trebuie să așteptăm ca lucrul acesta să se întâmple, ci trebuie să fim pregătiți pentru a aduce lucrurile sub control”, a adăugat profesorul.

Bâlbele autorităților, criticate. Cifrele contradictorii generează panică

El a spus că încă de acum o lună comisia științifică a Ministerului Sănătății (al cărei vicepreședinte este - n.r.) a recomandat tratamentul exclusiv la domiciliu al pacienților asimptomatici și monitorizarea lor de către medicii de familie, chiar telefonic, astfel încât să nu se mai aglomereze spitalele. „Până la urmă, noi dacă facem niște recomandări, e bine totuși să se țină cont de ele, pentru că rolul nostru nu știu care mai este într-o atare situație”, a subliniat Alexandru Rafila.

El a criticat bâlbele autorităților și șovăiala în a se lua măsuri. „Nu trebuie să mai așteptăm, după părerea mea, nu cred că sunt importante calculele care se fac la populația rezidentă sau cea de la Institutul Național de Statistică. Este important să-ți dai seama că e un trend crescător care continuă cam de mult timp și perioada aceasta de stabilizare a numărului de cazuri devine tot mai scurtă, adică avem două-trei zile cu 3.000 de cazuri, după care, în săptămâna care urmează, o să vedem o creștere evidentă. Or, aceste creșteri succesive, într-un ritm tot mai alert, pun în pericol foarte serios sistemul de sănătate”, a arătat Alexandru Rafila.

Lucrurile sunt parțial sub control, consideră profesorul Rafila, pentru că sistemul de sănătate încă poate răspunde la solicitări, dar zona de sănătate publică nu mai face față din punct de vedere al investigației epidemiologice, deci al identificării contacților, izolării la domiciliu etc

„Bănuiesc că un ghid foarte simplu, de bună practică în pandemie, care să fie cunoscut populației - ce trebuie să faci dacă nu te simți bine, ai o febră, cui te adresezi, dacă testul este pozitiv, ce faci în continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita - niște lucruri de genul ăsta, simple, sigur, nu sunt de comunicare strategică, dar sunt de comunicare de bun-simț și cred că oamenii au nevoie de astfel de îndrumări, pentru că lucrul acesta le crește și încrederea în sistemul de sănătate. Dacă venim, însă, cu informații contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul ăsta generează neîncredere și neîncrederea generează panică, frică și în loc să ajungem într-o situație în care tragem toți în aceeași direcție, ajungem în situații în care fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”, atrage atenția Alexandru Rafila.

Transportul în comun, cel mai periculos

Pentru a putea limita creșterea alarmantă a cazurilor noi de COVID în România, trebuie văzut care sunt, până la urmă, sursele cazurilor noi, pentru că deși există o transmitere comunitară, există anumite activități care generează aceste cazuri, iar aceste activități va trebui pentru cel puțin două săptămâni să fie reduse la minimum, spune reprezentantul României la OMS.

Întrebat care este zona cea mai sensibilă, în care s-ar  favoriza în acest moment transmiterea cea mai largă a virusului, profesorul a spus că în opinia sa este vorba despre transportul public. „Transportul în comun nu reușește să se coreleze cu un proiect foarte clar de decalare a programului de lucru pe durata a trei ore pentru toți angajatorii, care să fie implementat obligatoriu, parcul de transport să fie la nivel maxim pe durata celor trei ore. Mare atenție la transportul la distanță mare, pentru că de multe ori oferă condiții improprii, iar oamenii stau în aceste mijloace de transport multe ore. Trebuie găsite alternative care să scadă riscul de infecție”, iar în caz extrem, în condiții de aglomerare, se poate ajunge chiar la suspendarea acestor transporturi la mare distanță, consideră Alexandru Rafila.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri