Alexandru Rafila: Relaxarea noastră ca indivizi este responsabilă de creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
oameni-bucuresti-izolare-ordonanta-militara-piata-obor-inquam-ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Numărul mare de cazuri de COVID-19 din ultimele zile este cauzat în primul rând de relaxarea la nivel individual, consideră Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. El adaugă dacă avem grijă să respectăm regulile de igienă și distanțare, lucrurile pot fi ținute sub control.

Ajungem să avem o regularitate de a unui număr apropiat de 300 de cazuri zilnic și ce este la fel de important e că procentul acestor cazuri noi din totalul de teste este în jur de 3%, ceea ce înseamnă o creștere substanțială față de acum 3 săptămâni.

Concluzia pe care ar trebui să o tragem este că trebuie să avem grijă cum ne comportăm fiecare dintre noi, igiena este obligatorie când ajungem în locuință, în plus, în spații publice, la locul de muncă să încercam să limităm posibiliatea de transmitere a infecției”, a spus Rafila la Digi24.

Sigur, impactul măsurilor de relaxare există, nu putem să îl considerăm neglijabil, dar mai degrabă relaxarea noastră ca indivizi este responsabilă de creșterea numărului de cazuri, pentru că dacă avem grijă acolo unde mergem, în spațiile publice, la mall, la sala de fitness, dacă avem grijă să respectăm lucruri simple atunci problema de sănăntate publică ar fi sub control”, a adăugat el.

Creșterea numărulului de cazuri din ultimele zile nu este rezultatul ultimelor măsuri de relaxare, spune el: „Situația de acum a fost influențată după data de 1 iunie, pentru că trebuie să calculăm minim 7-10 zile de la introducerea unor măsuri de relaxare și impactul evoluției infecției”

Rafila mai spune că se pot deschide și restaurantele, dacă pot să asigure măsuri de limitare a transmiterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri