Alimente pe care le găsim în meniul zilnic conțin compuși cancerigeni, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor

Data actualizării: Data publicării:
farfurie goala
Alimente pe care le găsim în meniul zilnic conțin compuși cancerigeni. Foto: Profimedia

Alimente pe care le găsim în meniul nostru zilnic conțin compuși cancerigeni, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Este vorba despre nitro-zamine, care se formează în timpul procesării sau preparării multor produse.

Cel puțin zece astfel de compuși periculoși pentru sănătate au fost depistați în pește și legume procesate, cereale, lactate și alimente fermentate sau marinate, cacao, bere și alte băuturi alcoolice.

Cele mai mari cantități sunt, însă, în produsele de carne și în mezeluri, pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar, avertizează medicii nutriționiști.

Anca Hâncu, medic nutriționist:Cincizeci de grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Alte tipuri de cancere al căror risc crește sunt cancerul pancreatic și cancerul prostatic, de prostată.

Gătirea mâncării în casă ne ajută foarte mult în acest sens, și un consum foarte atent din aceste alimente ultraprocesate. Adică foarte rar să consumăm mezeluri, doar foarte rar, doar ocazional.

Este într-adevăr o problemă și cu celelalte conserve de legume, în care găsim aceste substanțe, ar trebui să fim foarte atenți la etichetă, pentru că și în legume procesate, și în lactate, cerealele procesate pot reprezenta un pericol pentru noi.”

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri