Alți opt impostori în sistemul românesc de sănătate. Falși fizicieni medicali, implicați în tratamentele pentru bolnavii de cancer

Data actualizării: Data publicării:
marin bondale

România pare pe zi ce trece ţara impostorilor. În fiecare zi aflăm de cazuri de persoane care care profesează fără studii de specialitate în domenii vitale pentru sănătatea cetăţenilor. Colegiul Fizicienilor Medicali din România a scos la inveală opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România. Inginer mecanic, bioinginer sau chimist sunt unele dintre profesiile falşilor fizicieni medicali. Acestora le lipsesc cursurile de fizică nucleară, de dozimetrie, de radiobiologie, fizică aplicată în imaginistica medicală, fizica aplicată în radioterapie, fizică aplicată în radiologie, optică medicală și multe altele, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

(VIDEO. Explicațiile lui Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România)

Fără noţiuni temeinice de fizică şi cu o pregătire ştiinţifică necorespunzătoare, aceştia lucrau ilegal în spitale şi clinici private din Capitală şi din ţară şi puneau în pericol sănătatea pacienţilor.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

 „În cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat înscrierea în calitate de membru, pentru a induce în eroare, să spunem, autoritățile competente, un număr de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un număr de opt persoane care practică profesia de fizician medical fără o pregătire în fizică medicală, cu toate că legea le explică foarte clar care sunt procedurile  de recunoaștere a unei diplome. Dacă este obținută în alt domeniu decât fizica medicală, dumnealor nu au parcurs pașii respectivi și au obținut acreditări fie cu complicitatea unor angajați ai unor instituții publice în care și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori, au practicat profesia sau practică în continuare profesia de fizician medical, fie că este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer”, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România. El a atras atenția că există chiar persoane din străinătate care au venit și în cazul cărora „nu avem o recunoaștere clară din partea autorităților statului, în care să spună: da, poate să practice această profesie sau nu”.

Cel puțin șapte dintre cei opt fizicieni medicali care nu au pregătirea corespunzătoare, care au fost identificați de Colegiul Fizicienilor Medicali din România, practică această meserie și în prezent, a spus Marin Bodale.

Ca procedură, acreditarea pentru meseria de fizician medical ar trebui să fie dată de Ministerul Sănătății, dar ei au escaladat această recunoaștere a diplomei, a precizat Marin Bodale. Ei trebuiau să meargă la Centrul Național pentru Echivalări Diplome și Recunoașteri din cadrul Ministerului Educației Naționale, dar nu au parcurs această procedură de recunoaștere a diplomelor. „Noi, fizicienii, dacă am dori să fim medici, trebuie să ne adresăm acestei instituții, să facem o echivalare, o aliniere de plan de învățământ cu programa de studii acreditată ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior - n.r.) și apoi să ne spună ce cursuri trebuie să mai urmăm în completare, ca să practicăm profesia de medic”, a explicat Marin Bodale. 

„Dumnealor ca ingineri, ingineri mecanici, nu au parcurs această procedură, s-au adresat instituției fie la Ministerul Sănătății prin Direcțiile de Sănătate, fie în Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare și le-au dat acte să poată practica ca fizicieni, adică nu au o pregătire adecvată. Noi am solicitat un dialog cu Ministerul Sănătății și cu CNCAN de foarte mulți ani. Nu au dorit să vină la masa dialogului niciodată, să reglementeze această profesie foarte clar, să spună clar care este organismul național care reglementează, certifică în România profesia și vedem că viața pacienților este pusă în pericol”, susține Marin Bodale.

El a explicat că programa de fizică medicală pe care ar fi trebuit să o parcurgă acești fizicieni medicali este acreditată de ARACIS.

„Viața pacienților a fost pusă în pericol, precum și siguranța și sănătatea atât a populației, cât și a personalului medical, pentru că fără cunoștințe foarte temeinice de fizică nucleară și dozimetrie nu putem cunoaște ce doză au primit pacienții, dacă li s-a administrat o doză corectă de radiație sau nu”, a sublinian Marin Bodale.

Aceste persoane depistate de Colegiul Fizicienilor Medicali ca fiind fără o pregătire adecvată lucrează sau au lucrat la spitale din București și din țară, de pildă la Spitalul Militar din București, Institutul Oncologic București, Clinica de Radioterapie a Centrului Militar, Spitalul Roșiorii de Vede, Spitalul Blaj, Institutul Oncologic Iași, Spitalul Județean Bacău.

Ministerul Sănătății cunoaște, de pildă, cazul de la Bacău, mai susține Marin Bodale. Colegiul Fizicienilor Medicali a sesizat atât conducerea spitalului, pentru că în organigramă a apărut un post făcut cu dedicație prin care se solicita fizician medical cu specialitatea în bioinginerie, care nu există în actele legislative ale României, precum și Consiliul Județean Bacău și Ministerul Sănătății, CNCAN și Direcția de Sănătate Publică Bacău, dar nu au luat nicio măsură, a declarat Bodale la Digi24.

Citiţi şi:  Reacția ministrului Sănătății în scandalul falșilor fizicieni medicali

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...