Ambulanțierul care l-a transportat fără protecție pe pacientul cu Covid-19 a fost în Bulgaria. Acum este în izolare și va fi testat

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta-112-dsu (2)

Echipajul care l-a transportat, vineri seară, la spital, pe bucureșteanul infectat cu coronavirus nu a purtat echipamente de protecție, întrucât bărbatul nu prezenta simptomele specifice, ci era suspect de colită. Cum pacientul a fost diagnosticat, ulterior, cu coronavirus, asistenta și ambulențierul se tem că s-ar fi putut contamina. Raed Arafat a confirmat informația. Asistenta a fost izolată, iar ambulanțierul, care a fost în Bulgaria, a revenit în țară și este izolat la domiciliu.

ACTUALIZARE.  Ambulanțierul a fost identificat în județul Constanța, la întoarcerea în țară din Bulgaria. Acesta și prietenii cu care a fost plecat sunt puși în izolare la domiciliu. Ambulanțierul va fi testat și, în funcție de rezultat, va fi făcută o anchetă epidemiologică, a spus la Digi24 secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.


Bulgaria a anunțat duminică primele sale patru cazuri de coronavirus, dar autoritățile nu știu cine este „pacientul zero”, întrucât cei patru s-au îmbolnăvit pe teritoriul țării, nu au călătorit în străinătate și nici nu au avut contacte cu persoane venite din zone de risc.

„A fost o problemă cu manifestare pur digestivă. După care, în cursul discuțiilor la spital am înțeles că s-a luat decizia să se facă totuși alte investigații, dat fiind zona de unde a venit pacientul. Personalul ambulanței care a fost la pacient, bineînțeles, este supus măsurii de izolare. Este și ambulanțierul care a plecat din țară neștiind situația. Normal că este contactat în acest sens și se pune măsura autoizolării și bineînțeles a testării, ca să fim siguri că n-au fost afectați. Noi sperăm că au respectat regulile de igienă, pentru că dacă s-au respectat regulile de igienă, cu dezinfecția mâinilor, cu absolut totul, șansele de a fi infectați la acest moment sunt mici. Nu pot să spun ce echipamente au purtat atunci, dacă au avut mască, dacă au avut alte echipamente, dar la acest moment ce pot să spun este că e o situație de care îmi pare rău că s-a întâmplat cu ei”, a declarat Raed Arafat, duminică, într-o conferință de presă.

Cei doi angajați de pe ambulanța care l-a preluat de la domiciliu pe bărbatul din București depistat pozitiv pentru COVID-19 urmează să fie testați pentru a vedea dacă au luat virusul, a declarat duminică dimineață, la Digi24, și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Echipajul care l-a transportat, vineri seară, la spital, pe bucureșteanul infectat cu coronavirus nu a purtat echipamente de protecție, pentru că bărbatul nu prezenta simptomele specifice Covid-19, ci era suspect de colită. Bărbatul venise din Italia în urmă cu câteva zile, dar a venit de la Roma, o zonă care nu figura între cele care necesitau măsuri sporite de precauție. Abia ulterior, după ce a fost dus la spital, bărbatul a fost testat pozitiv la noul coronavirus.

Nelu Tătaru a explicat la Digi24 că asistenta și ambulanțierul care au intervenit în cazul acesta nu au făcut nimic greșit, deoarece pacientul prezenta simptomatologie diferită de cea specifică noului coronavirus și nici nu venea din zona roșie sau galbenă.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri