Angajați puși să reutilizeze echipamentul de unică folosință într-un focar de COVID

Data publicării:
fostă infirmiera - captura
O fostă infirmieră de la Căminul de persoane vârstnice din Craiova acuză că angajații au fost puși să refolosească echipamentul de unică folosință Foto: captură TV

Căminul pentru persoane vârstnice din Craiova este un focar de infecție cu coronavirus. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Dolj, în ultimele trei săptămâni au fost confirmate nu mai puțin de 126 de persoane cu Covid-19, iar un bătrân a murit. În aceste condiții, angajaţii fac mărturii cutremurătoare: au fost nevoiţi să spele mănuşile şi măştile de unică folosinţă.

„În momentul în care îi vezi: Doamnă, nu mai pot! Mor! Te doare sufletul că nu poți să faci nimic pentru ei”, povestește Cristina Giurescu, fostă infirmieră.

Personalul medical a ajuns la capătul puterilor. Inițial, 24 de persoane infectate au fost confirmate în data de 27 iulie. Numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 de la Căminul pentru bătrâni a ajuns între timp la 126. Unii dintre angajați au cedat și şi-au dat demisia. Spun că nu au fost luate măsuri la timp.

- Suntem izolați aici 14 zile să stăm cu bătrânii infectați pozitiv. Din lipsă de personal, pentru că fetele s-au îmbolnăvit și au mers în spital, spune Cristian Giurescu.

- Ce echipament va dădeau?

- De unică folosință, care ni se spunea să încercăm să-l refolosim și să folosim cât mai puține mănuși, vizieră, o mască de unică folosință.

- Cât timp o foloseați?

- Toată ziua. La fel ca și mănușile 2-3 perechi pe zi. Echipamentele de unică folosință la un moment dat li s-a cerut la fete să le dezinfecteze, să le pună la uscat, ca să la refolosească, povestește Cristina.

- Mască au bătrânii?

- Nu există așa ceva dată pentru ei. (...) Sunt persoane care au fost trimise pozitiv de la spital înapoi și au decedat aici.

- De ce s-a ținut așa mare secret?

- S-a spus că DSP-ul așa a hotărât. Inițial, s-a spus carantină de 7 zile pentru personal, să stea aici, și după care au mai ieșit fete pozitive și au spus să rămânem 14 zile, că este lipsa de personal, povestește fosta infirmieră.

Direcția de Sănătate Publică Doj se apără și susține că s-au luat toate măsurile necesare.

„S-au luat toată măsurile care se pot lua la un cămin de rezidenți de către medicii epidemiologi, medici care au peste 30 de ani experiență în acest domeniu. În momentul în care a dispărut starea de urgență, personalul nu a mai fost carantinat 14 zile. Personalul venind din exterior, a putut să aducă acest virus în cămin”, susține Iuliana Manea, reprezentant DSP Dolj.

„Am solicitat o inspecție la fața locului pentru a identifica care sunt măsurile care s-au luat și de ce numărul de infectari a crescut așa de repede în ultima perioadă. A reieșit un număr mare de persoane infectate”, a declarat Nicușor Roșca, prefectul de Dolj.

Personalul de îngrijire pozitiv Covid-19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri