Angajaţii spitalelor din Timiş nu sunt în grevă

Data actualizării: Data publicării:
voluntari spitale

Filiala Federaţiei Sanitas din Timiş nu a adunat semnăturile necesare pentru declanşarea grevei astfel că niciun angajat din spitalele din judeţ nu este luni în grevă. În judeţul Braşov, este grevă în şapte unităţi medicale, singurele în care s-au strâns semnăturile pentru protest.

voluntari spitale

Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, a declarat luni dimineaţă, pentru News.ro, că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă.

„Ca să produci o grevă generală, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50 la sută plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea.

Sindicatul Sanitas Timiş nu a adunat numărul de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale.

„Numărul total de semnături la Timiş este de 2.223, contabilizate spre sfârşitul săptămânii trecute. Din aceste semnături, 1.041 sunt ale nemembrilor de sindicat. Noi am lăsat la latitudinea oamenilor, membri şi non-membri, să semneze aceste liste, care să ne dea posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, în condiţiile în care am crezut că această masă reprezentată de personalul TESA se va şi înscrie în sindicat şi atunci poţi să declari, cu aceştia, greva generală. Nu s-au înscris în sindicat decât vreo şase, la nivel de judeţ, motiv pentru care nu întrunim condiţiile legii de 50 la sută plus unu. Avem contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, în vigoare până la 31 decembrie, iar pe perioada grevei, legal, ar trebui să suspenăam acest contract, ceea ce nu ne putem permite”, a mai spus liderul de sindicat.

În Timiş, Sanitas are 4.200 de membri.

În judeţul Braşov este grevă în şapte unităţi medicale, dintre care trei din municipiul Braşov.

Potrivit liderului Sanitas Braşov, Paul Negoescu, s-au strâns semnături pentru grevă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Maternitate. În judeţ au semnat pentru grevă angajaţi de la spitalele din Predeal, Făgăraş, Rupea şi Zărneşti.

În niciuna din unităţile medicale nu protestează, însă, toţi angajaţii. Paul Negoescu declarând că oamenii nu pot fi scoşi în stradă cu forţa.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare, a anunţat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, într-o conferinţă organizată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. El a precizat că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale. 

Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri