Sari la conținut

ANT: Se poate face transplant la Sfânta Maria

Se poate face transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti! Inspectorii Agenţiei Naţionale de Transplant au încheiat deja evaluarea făcută şi au ajuns la concluzia că unitatea medicală îndeplineşte TOATE condiţiile pentru intervenţii de transplant.

ANT își trimisese joi inspectorii la spitalul Sfânta Maria să facă o evaluare. Verificările au durat mai puțin de o jumătate de zi, iar joi seară inspectorii au întocmit un raport favorabil, potrivit Digi24.

Iată ce a declarat Radu Deac, directorul executiv al ANT, pentru Digi24:

Radu Deac: În urma evaluării, echipa de evaluatori certifică faptul că Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti îndeplineşte condiţiile de acreditare în vederea includerii în programul de transplant pulmonar.

Reporter: Puteţi estima în cât timp se va decide includerea în programul naţional de transplant pulmonar şi...?

Radu Deac: În cel mai scurt timp!

Reporter: S-a rezolvat inclusiv problema cu acel specialist care să urmărească post-operator intervenţiile?

Radu Deac: Această echipă a făcut o vizită să verifice dacă sunt menţinute condiţiile de acreditare aprobate anul trecut şi, cu siguranţă, orice element nou, minor, care ar fi intervenit, se rezolvă pe loc pentru că obiectivul este unul: realizarea transplantului pulmonar în România.

Acest nou control a fost anunțat după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul sănătății. Practic, Primăria Generală a municipiului București, prin Direcția spitalelor București, a făcut această solicitare. Urmau să fie verificate condițiile de la Spitalul Sfânta Maria, astfel încât, în urma acestui control, să se decidă dacă acest centru poate fi inclus sau nu în Programul Național de Transplant.  Verificările vizau standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică pentru a putea efectua un transplant, dotările, echipamentele, dar și personalul.

Acreditarea pe care Spitalul Sfânta Maria o are pentru transplantul de plămâni a fost dată în urmă cu un an, dar de atunci până în prezent nu a fost efecutată nici măcar o intervenție de acest tip, deși în ultimii ani au fost investiți peste 10 milioane de euro în acest spital.

Întâlnirea de miercuri dimineață dintre Gabriela Firea și Florian Bodog a avut loc în condițiile în care marți, clinca AKH din Viena a anunțat că nu mai poate primi pacienți români pentru transplant pulmonar, din motive obiective (reamenajarea spațiului).

Controale precedente la Sfânta Maria au constatat lipsa unui laborator de specialitate, lipsa unui medic infecționist și insuficiente puncte de igienizare.

Citiți și: 

Scandalul transplantului pulmonar | Pacientă: Refuz să cred că cineva ne condamnă la moarte!

Fără români la AKH | V. Voiculescu: Rezultatul populismului unor personaje de prim rang din PSD

Eurotransplant: Ministrul Sănătăţii nu ne-a contactat legat de transplantul pulmonar

Românii nu mai sunt primiți pentru transplant de plămân la Viena