Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi

Data actualizării: Data publicării:
'digi

Aparatura de terapie intensivă donată de Grupul Digi salvează vieţi. Zeci de pacienţi de la Institutul Marius Nasta au beneficiat, de exemplu, de ventilatoare, cele mai cautate aparate în această pandemie. Sunt cele care fac diferenţa între viaţă şi moarte.

Radu Stoica - şef secţie ATI Inst. Marius Nasta: În acest moment, majoritatea aparatelor sunt în ATI Covid, majoritatea. Sigur că unele dinte celelalte sunt în ATI, cealaltă și în postul operator pentru că am completat de fapt niște lipsuri foarte mari pe care le aveam.

Înainte de epidemie, secţiile de terapie intensivă se confruntau cu o lipsă majoră a aparaturii. După apariţia noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii a început să achiziţioneze aparate necesare, dar donaţiile au fost cele mai eficiente, spun medicii.

Radu Stoica - şef secţie ATI Inst. Marius Nasta: Inițial, ministerul a încercat să facă ce nu s-a întâmplat mulți ani, dar aportul donațiilor a fost salvator pentru mulți pacienți. Clar s-a completat cu lucruri care erau foarte greu... În acest moment aș putea spune, lucru pe care n-aș fi îndrăznit să-l spun niciodată în anii trecuți, este suficientă, deci avem tot ce ne trebuie din punct de vedere al aparaturii.

Grupul Digi a donat 60 de kituri pentru terapie intensivă, care conţin ventilatoare şi injectomate, două laboratoate de testare şi două mii de teste. Donaţiile au ajuns la spitale care tratează pacienţi cu COVID-19 din București și cinci județe: Brașov, Constanța, Craiova, Oradea şi Timişoara.

În secția ATI COVID a Institutului Marius Nasta sunt 3 ventilatoare donate de grupul Digi. De ele au beneficiat până acum peste 70 de pacienți. Unul din cele trei ventilatoare a fost folosit pentru transferul unui pacient în momentul în care secţia ATI a fost dezinfectată din cauza infecţiilor nosocomiale.

Radu Stoica - şef secţie ATI Inst. Marius Nasta: Am folosit un  ventilator de transport și un ventilator care a putut fi mutat și pus la niște surse improprii, dar pentru a putea face curat au stat ai noștri lângă și au reușit să țină pacientul în condiții optime noaptea asta, și acum l-am retransferat când s-a făcut curat.

Şi asistentele spun că le este mult mai uşor să lucreze cu noile aparate.

Aparatura nouă ajută foarte mult pacienţii. De exemplu, cu ajutorul injectomatelor ei nu mai sunt înţepaţi de multe ori.

În acest moment, în România sunt 1050 de paturi de terapie intensivă pentru COVID, utilate cu toată aparatura necesară. Ar mai fi, însă, nevoie, având în vedere că specialiştii anunţă un nou val de pacienți.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri