Sari la conținut

Apel disperat al unui neurochirug. Reacția conducerii Spitalului Colentina

Apel disperat al unui tânăr neurochirug de la Spitalul Colentina din Bucureşti. Medicul susţine că pacienţii cu tumori cerebrale care vor fi internaţi acolo riscă să moară: sălile pentru acest tip de intervenţii se închid la ora 15.00 din lipsă de personal. Doi bolnavi aflaţi acum în saloane vor fi totuşi operaţi, dar doctorul se teme că nu toţi cei care vor urma vor avea noroc. Mai ales că îl acuză pe managerul spitalului că nu este deloc interesat să pună lucrurile la punct.

Dr. Ionuţ Gobej, la Spitalul Clinic Colentina: În ultima discuţie pe care am avut-o pentru aceşti doi pacienţi mi s-a spus, citez: „Nu mă interesează această problemă, nu este problema mea. Nu eu mă ocup de asta şi atunci când îmi vorbeşti de binele pacienţilor foloseşti o lozincă". Este o problemă care îi vizează pe toţi pacienţii viitori. Din ianuarie 2017 în secţia de neurochirurgie nu mai sunt posibile operaţii care să dureze după ora 15.00 Acest lucru este cauzat de lipsa personalului şi refuzul de plată a orelor suplimentare de către administraţia spitalelor. Operaţii care durează peste 8 ore practic vor fi imposibil de realizat.

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, susţine că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate, secţia ATI are gardă continuă, iar actul medical nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru, însă medicul nu cunoaşate legea privind orele suplimentare. Consiliul medical se va întruni luni şi va discuta acest caz.

Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de ATI, unde există gardă continuă, dată fiind natura secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?", spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat remis News.ro

Managerul Spitalului Colentina susţine că nu a fost disponibilizată nicio persoană din respectiva unitate sanitară.

„Mai mult, contrar afirmaţiilor doctorului Gobej, nicio persoană nu a fost disponibilizată din spitalul Colentina până în acest moment. Actul medical nu trebuie şi nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru”, a adăugat Ifirm

În plus, managerul a adăugat că medicul face parte dintr-o „secţie favorizată”.

„Interesant, doctorul semnatar face parte dintr-o secţie favorizată în detrimentul altor secţii în ultimii ani. Rezolvarea problemelor din spitalul Colentina, provenite în majoritatea lor din managementul defectuos anterior, nu se poate face prin presiuni individuale şi la care există o mult prea uşoară receptivitate. Consiliul medical convocat luni, 13 februarie 2017, va lua în discuţie toate problemele şi dezechilibrele create în Spitalul Colentina. Încercarea de a se face presiune prin pacienţi şi presă este inadecvată, atât timp cât secţii din spital, defavorizate direct sau indirect de vechea conducere, supravieţuiesc cu dificultate în acest moment şi ar putea recurge la aceeaşi modalitate. Spitalul Colentina are nevoie acum de linişte şi de revenire la un cadru legal pentru a putea repara ce s-a stricat şi pentru a putea progresa pe măsura renumelui”, mai spune managerul interimar, Silvi Ifrim.