Avertisment: Doar 10 licee din Bucureşti în care nu se consumă droguri

Data actualizării: Data publicării:
droguri

Numărul adolescenţilor de 16 ani care consumă droguri s-a dublat în ultimii şase ani. Sunt cifrele îngrijorătoare cu care se confruntă România în acest moment. Specialiştii, însă, nu sunt surprinşi pentru că, spun ei, este cea mai vulnerabilă vârstă şi astfel sunt convinşi foarte uşor să se apuce de substanţe interzise.

Cifrele reci nu lasă nicio urmă de interpretare. Acum 7 ani, 5% dintre adolescenţii cu vârsta de 16 ani consumau droguri. Anul trecut, numărul lor s-a dublat. Conform statisticilor, sunt aproape 10.000 de tineri care în adolescenţă au încercat substanţele interzise.

Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO: „Dacă Doamne fereşte! din aceşti tineri 10% ajung dependenţi oare noi avem posibilităţi atât logistice, cât şi financiare să îi tratăm? După toate informaţiile noastre, dacă mai sunt 10 licee din 105 în care nu se consumă droguri”.

Este vorba despre liceele din Bucureşti. Anturajul este cel care are cea mai mare influenţă asupra tinerilor.

Robertino Penciu, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" Bucureşti: „Există şi la noi tineri, copii care măcar au încercat sau care s-au aflat la un moment dat în medii în care se consumă droguri. Nu am sesizat în interiorul unităţii”.

Silvia Nicolescu, psiholog şcolar: „Probleme mai mari am avut cu etnobotanicele. Ele fiind droguri sintetice, făcute în laborator, nu ştiau efectele. Şi îşi luau la petreceri. Facem prevenţie în şcoală. Să recunoască un copil, semnele consumului de droguri şi să anunţe adulţii”.

Claudia Mihai, Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti: „Adolescenţi care cumva au vrut să încerce şi să experimenteze. Să vadă cum este altfel, din păcate”.

Specialiştii spun că soluţii pentru descurajarea consumului de droguri sunt la îndemână.

Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO: „Trebuie dezvoltate programele alternative, indiferent că vorbim despre sportul de masă, de activităţile culturale, în sensul de implicare a tinerilor în partea de spectacole, de teatru.”

Nu doar tinerii sunt tentaţi de droguri. Creşteri foarte mari în privinţa consumului s-au înregistrat la toate categoriile de vârstă.

Dacă în 2010 procentul era de 1.7%, până în 2016 numărul consumatorilor de droguri a crescut de aproape şase ori şi s-a ajuns astfel la un procent de 6.1%. Asta înseamnă că peste 900.000 de persoane consumă, frecvent, substanţe halucinogene.

Dr. Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru: „Vorbim despre o intervenţie complexă care se adresează atât mecanismelor psihice, tulburărilor psihiatrice care pot fi asociate şi problemelor sociale pe care persoana le acumulează în timp”.

Tratamentele pe care le urmează consumatorii de droguri diferă în funcţie de frecvenţa consumului şi pot dura de la 15 minute până la.... trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri