Avertisment de la Ministerul Sănătății: Nu purtați măști cu supapă!

Data publicării:
carton de avertizare a populației să nu poarte masti cu supapă
Ministerul Sănătății recomandă populației să nu poarte măști cu supapă Foto: Facebook Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății transmite că măștile cu supapă nu sunt recomandate populației pentru a evita răspândirea SARS-CoV-2. Aceste măști sunt destinate lucrătorilor medicali și industriali, pentru a preveni respirația prafului și a particulelor, supapa închizându-se la inhalare. În schimb, supapa se deschide la expirare, ceea ce permite virusurilor să treacă în exterior. Avertismentul Ministerului Sănătății vine în condițiile în care polițiștii au descoperit că măști cu supapă, falsificate, au fost livrate Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului Sănătății, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști cu supapă să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.

Tipurile de măști recomandate sunt:
✔️ Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;
✔️ Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;
✔️ Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;
✔️ Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule.

Ministerul Sănătății indică și două linkuri către OMS, respectiv Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, care fac aceste recomandări în privința măștilor cu supapă. 

Cum au fost falsificate măștile cu supapă vândute Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara - VIDEO

Luni, la prima oră, anchetatorii au plecat spre sediile unor firme bănuite că au vândut, cu bani grei, măști neconforme Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Descinderile au fost programate după trei luni în care Parchetul și Poliția au strâns probe plecând de la plângerea făcută chiar de spital.

„Uitați-vă, ați văzut cum se dezlipește? Și sunt amestecate, deci e o loterie, o loterie a vieții, deci asta doar o mână criminală poate să facă așa ceva. Asta e originală, vezi? Este sudată, practic, de material. Deci, asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide (supapa)” - arată un cadru medical (vezi video). 

Cadrele medicale au avertizat cât este de periculos să lucrezi în zona roșie COVID fără echipament eficient.

„Noi muncim din greu, facem eforturi să salvăm vieți, nu pot să îmi închipui, nu cred că cineva din știință dorește să îmbolnăvească sau chiar să omoare pe cineva. Probabil a fost totuși o greșeală de produs”, spune Virgil Musta, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Afacerea cu măştile a fost gândită de şase persoane, spun polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalitatii Economice. Cei șase suspecți administrau șase firme cu sedii diferite prin intermediul cărora livrau marfa contrafacută diferitelor unități spitalicești.

120 de mii de euro a plătit spitalul din Timișoara pentru măștile care fac acum obiectul anchetei.

În județul Timiș, au fost percheziții la Timișoara, Giroc și Dumbrăvița. Suspecții au fost aduși pentru audieri la poliție, iar procurorii au ridicat mai multe acte doveditoare.

La începutul acestei luni, administratorul unei alte firme care a încasat milioane de lei din vânzarea de măști către UNIFARM a fost pus sub acuzare tot pentru înșelăciune, după ce cadrele medicale au reclamat slaba calitate a produselor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri