Bacteria care poate fi transmisă prin strănut. Ce boli poate declanșa

Data actualizării: Data publicării:
stranut la birou
FOTO: Shutterstock

Stafilococul auriu este o bacterie de care se tem mulţi părinţi. Şi nu degeaba: poate produce meningită sau chiar septicemie. Sunt însă şi persoane purtătoare care nu sunt deloc afectate de acest microb.

Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtători de stafilococ auriu, o bacterie care populează cavitatea nazala și pielea. Aceasta poate produce infecții, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebelușilor născuți prematur chiar septicemie. La aceste afecțiuni sunt însă predispuse doar anumite persoane.

Există în unele cazuri defecte ale imunității, pacienții sunt predispuși la unele infecții. În alte cazuri există infecții precedente contactului cu stafilococul auriu, care scad rezistență temporar, dar suficient cât să îl iei și să faci boală și cea mai frecvența și cea mai frecvența și vestită boală ca risc este varicelă sau vărsatul de vânt”, afirmă Alexis Cochino, medic specialist pediatrie şi alergologie clinică.

Stafilocul auriu se transmite prin strănut sau tuse. De aceea, pentru a evita contaminarea este nevoie de respectarea regulilor de igienă, dar și de o flora microbiană benefică.

Pe toate suprafețele și cavitățile noastre sunt foarte mulți microbi. Există în și pe organismul uman de 2 ori mai multe celule de microbi decât celule umane. Dacă între ele există un echilibru cel mai probabil când pătrunde un microb nou acolo, din cauza concurenței nu va prolifera, nu va fi capabil să declanșeze o boală și nici nu va fi capabil să persiste în acel loc”, explică Alexis Cochino, medic specialist pediatrie şi alergologie clinică.

Îmbolnăvirile repetate sau curele agresive cu antibiotice cresc riscul infectării cu stafilococ auriu. În aceste cazuri, tratamentul este unul medicamentos.

Stafilococul auriu dacă a apucat să se înmnulțească și să producă o boală este periculos prin substanțele pe care le produce și care au un efect de distrugere a țesuturilor, eventual și a sângelui pentru că poate să producă anemie, moartea celulelor albe care ne apară de infecții” spune Alexis Cochino, medic specialist pediatrie şi alergologie clinică.

De cele mai multe ori stafilococul auriu este descoperit întâmplător, în urmă unui exsudat nazal sau faringian, însă medicii recomandă să se intervină doar dacă acesta provoacă infecții în organism.

Mai multe materiale „Tinerețe fără bătrănețe” puteți urmări aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri