Bebeluși infectați. Angajați de la Maternitatea Giulești, depistați cu stafilococul auriu - raport preliminar

Data actualizării: Data publicării:
nou-nascut bebelus spital generic shutterstock_631261640
Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății are un rezultat preliminar al anchetei din maternități. Rezultatul este alarmant: au fost depistaţi angajaţi la Maternitatea Giulești care au stafilococul auriu.

nou-nascut bebelus spital generic shutterstock_631261640
Mai mulți bebeluși aflați în prima lună de viață au fost infectați cu stafilococ auriu. S-au născut la Maternitatea Giuleși, acolo unde mai mulți angajați au fost depistați ca fiind purtători ai acestui microb | Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE. Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au luat în această seară decizia de a opri internările la Maternitatea Giulești (Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”). Măsura a fost luată după ce 11 angajați au fost identificați ca purtători de stafilococ auriu și va rămâne în vigoare până când se va face o dezinfecție totală.

Maternitatea Giuleşti a oprit internările

Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății:

„Direcția de Sănătate Publică București a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" București să sisteze internarile începând de mâine

Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești  privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că  măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. 
Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe masură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua  exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat”.

Citiți și: 

Bebeluși infectați. Ministrul Sănătății: Îmi cer scuze în numele celor care nu și-au făcut datoria 


Informația vine în contextul în care alți trei bebeluşi au fost duși la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, în ultimele 24 de ore, cu suspiciunea de infecţie cu stafilococ auriu. Şi aceștia s-au născut la Maternitatea Giuleşti. Astfel, numărul total al cazurilor cu probleme a ajuns la 17, dintre care 13 au fost confirmate deja de medici și patru sunt suspiciuni.

De la Maternitatea Giulești au fost prelevate 49 de probe de la angajați, au venit rezultatele de la 38 de analize, iar în cazul a 11 angajați rezultatul a fost pozitiv: sunt purtători de stafilococ auriu. Acești angajați nu vor mai veni la serviciu până nu se vor trata și până când noile analize nu vor indica un rezultat negativ.

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, va face public raportul final vineri și a anunțat deja că măsurile vor fi drastice. Astfel, s-ar putea decide închiderea temporară a Maternității Giulești.

Comunicatul Ministerului Sănătății. Ce măsuri s-au luat la Maternitatea Giulești

„Inspectorii sanitari din Direcția de sănătate publică București efectuează în această perioadă un control în maternitățile publice și private din București

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenta "Grigore Alexandrescu" a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infecții stafilococice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu".

DSPMB a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgență "Grigore Alexandrescu" și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent au fost internați 15 pacienți, copii proveniți de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA.

Din aceștia, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacienților conform "precauțiunilor de contact", supravegherea cazurilor la transferul pe secții pentru aplicarea în continuare a precauțiilor de    contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauțiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor și purtarea echipamentului de protecție și a protocolului privind dezinfecția, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

Totodată, membrii echipei DSPMB s-au  deplasat pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" și au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situația semnalată.

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" a anunțat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri:

-         Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală

-         limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" pentru o perioadă de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală a tuturor spațiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nașteri

-         Reinstruirea personalului cu privire la Igiena mâinilor conform procedurilor interne și protocoalelor existente și Precauțiunilor Universale și de Contact

-         Implicarea șefilor de secție și a asistentelor șefe în prevenirea și combaterea IAAM conform legislației curente

-         S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane) ; pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele  probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate și de la celelalte persoane.

-         Rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaționale privind decolonizarea purtătorilor.

Mai mult, echipa DSPMB a făcut recomandări privind:

-         Continuarea măsurilor instituite de către unitatea sanitară referitoare la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție / dezinfecție ciclică/ dezinfecție terminală cu mențiunea că toate aceste manopere vor fi completate în graficele de curățenie și dezinfecție,

-         Limitarea internărilor pentru această perioadă cu respectarea următoarelor criterii:

o   Se vor asigura urgențele medico-chirurgicale

o   Se vor interna doar sarcini peste 35 de săptămâni

o   Sarcini la termen în travaliu

o   Sarcini cu membrane rupte

o   Sarcini la termen cu urgențe obstetricale

o   Sarcini la termen cu comorbidități ce pot pune în pericol viața fătului și/sau a mamei

-         Instituirea tratamentului purtătorilor de Stafilococ Auriu MRSA conform buletinelor de analiză și a antibiogramelor

-         Efectuarea recontrolului dupa terminarea tratamentului

-         Purtarea corectă de către întregul personal a echipamentului de protecție de unică folosință, cu precădere a mățtilor de tip chirurgical

-         Respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact

-         Anunțarea telefonică imediată la DSPMB a oricărei suspiciuni de colonizare/IAAM atât la mame/lehuze cât și la personalul medico-sanitar.

Controlul la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", precum și în celelalte maternități se află în desfășurare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri