Bebeluşi infectaţi cu stafilococul auriu. Ce spun reprezentanții maternității Giulești

Data actualizării: Data publicării:
bebelus nou nascut
Foto: Shutterstock

12 bebeluşi au fost depistaţi cu stafilococ auriu. Toţi copiii s-au născut la maternitatea Giuleşti şi au fost trataţi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Ministrul Sănătăţii şi-a trimis inspectorii să verifice toate maternităţile din Capitală. Primăria Capitalei şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu” precizează că, în prezent, la unitatea medicală se desfăşoară o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă există o legătură între naşterile bebeluşilor şi informaţiile apărute în presă, conform cărora aceştia au fost infectaţi cu stafilococ.

Primăria Municipiului Bucureşti şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu” precizează, referitor la bebeluşii care ar fi fost infectaţi cu stafilococ, că nou-născuţii nu au fost "transferaţi” la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", "ci au fost externaţi din maternitate fără să prezinte vreun semn de afectare cutanată".

De asemenea, potrivit documentelor, internarea bebeluşilor la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu” s-a realizat la un interval de 10-21 de zile de la externarea din maternitate, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei.

"Facem precizarea că, în prezent, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu”, se derulează o investigaţie epidemiologică pentru a stabili dacă există o legătură între naşterile celor 10 bebeluşi şi informaţiile apărute în presă. De asemenea, este important de menţionat că în lunile octombrie şi noiembrie 2018, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sarbu”, s-au născut, în total, 637 copii, fără complicaţii infecţioase declarate", afirmă sursa citată.

Pe de altă parte, PMB şi Spitalul "Panait Sârbu" spun că "resping ferm" acuzaţiile apărute în presă referitoare la o presupusă infectare.

În comunicat se mai arată că Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" a alocat anul trecut 793.253 de lei pentru dezinfecţie, iar în 2018 s-au alocat 937.631 de lei tot pentru prevenirea infecţiilor. "Subliniem faptul că, în secţia de neonatologie şi în tot Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sarbu”, procedurile de prevenire a infecţiilor sunt strict aplicate", se mai arată în document.

Ei au fost externaţi din Maternitatea Giuleşti în urmă cu 10, respectiv 21 de zile și că pe biletele de externare erau trecuţi clinic sănătos. Nimeni nu îşi poate permite să externeze un copil care are infecţie stafilocociă acută, pentru că aceasta poate să ducă şi la moartea bebeluşului. Nu avem dovezi care să stabilească existenţa unei infecţii cu stafilocol în spital. S-au luat culturi de la personal, din secţie, aşteptăm să vedem ce iese şi să le confruntăm cu tulpinile existente la Grigore Alexandrescu,” a declarat Doru Pană, purtător de cuvânt Maternitatea Giuleşti.

„În situația când bacteria se produce în spital, șansele de rezolvare sunt mult mai mici, pentru că se tratează mult mai greu. Se poate transmite ușor, mai ales într-un spital care are multi pacienți. Există antibiotice care îl tratează, dar depinde dacă avem timp să intervenim. Când infecția e în sânge și apar deja complicațiile, nu mai putem interveni. Sunt foarte multe manifestări, lucruri care țin de partea cutanată de piele, până la manifestările cele mai complexe. Când infecția prinde întreg organismul, orice organ poate să fie afectat,” a precizat Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri