Boala asociată cu vârsta a treia, care poate fi prezentă la copii. Uneori se manifestă doar prin înroșirea unui ochi

Data actualizării: Data publicării:
copil la doctor asistenta
FOTO; Shutterstock

Şi copiii pot suferi de artrită. Deşi este o afecţiune mai degrabă asociată cu vârsta a treia, ea poate apărea şi la copii. Vorbim despre artrita juvenilă, o boală autoimună, care de multe ori este diagnosticată târziu.

Durerea de oase la nivelul mâinilor sau picioarelor este unul dintre simptome. De multe ori părinții cred că cel mic s-a lovit la joacă și nu merg la medic. Iar atunci când merg, articulațiile pot fi deja afectate. Mai grav este că există doar 4 reumatologi pediatri în sistemul de stat din România, așa că pot trece ani de zile până când un copil primește un diagnostic corect.

Un simptom foarte întâlnit în bolile autoimune este febra prelungită, care aparent nu are o cauză.

Altele sunt erupțiile pe piele care nu au nici ele o altă explicație, tumefacții, adică umflături ale articulațiilor asociate cu durerea la copilul care poate să spună sau cu schiopătat sau protejarea unui membru la copilul care nu poate să spună”, spune Alexis Cochino, reumatolog pediatru.

Articulatia poate fi folosita, dar intr-o pozitie vicioasa. Un copil care şchiopătează tot timpul, care îşi târăşte piciorul, care nu mai poate să mănânce cum trebuie, care nu mai poate să scrie”, spune Mariana Ştefan, reumatolog pediatru.

Nu întotdeauna articulațiile sunt primele afectate. Uneori boala se manifestă mai întâi doar prin înroșirea unui ochi.

Ceea ce este mai parşiv la această boală este că uneori între apariţia afectării oculare şi afectarea articulară este un interval foarte mare de timp”, afirmă Mariana Ştefan, reumatolog pediatru .

Boala nu este deloc usor de depistat. Simptomele nu apar toate în același timp, iar lipsa medicilor specializați în reumatologie pediatrică întârzie foarte mult un diagnostic corect.

„Din păcate se întampla foarte des, aș zice chiar că este regulă ca un astfel de pacient să petreacă luni, uneori ani fără diagnostic, să treacă prin mulți medici până să ajungă la unul care să recunoască tabloul bolii respective”, spune Alexis Cochino, reumatolog pediatru.

Dacă boala nu este depistată la timp, articulațiile pot fi afectate definitiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri