Cancerul care nu trebuie întotdeauna tratat

Data publicării:
durere burta abdomen rinichi cancer
FOTO: SHutterstock

Deși pare ciudat, cancerul renal nu trebuie întotdeauna tratat. Daca tumora este mică și depistata în stadiu incipient, medicii pot recomanda supravegherea activă. Despre ce este vorba, aflăm de la Bob Djavan, unul dintre cei mai importanţi urologi din Europa.

Până acum două-trei decenii, cancerul renal era depistat, exclusiv, atunci când ajungea în stadii avansate. Aşa că aproape întotdeauna punea în pericol viaţa pacientului. Treptat, metodele de screening au evoluat, iar astăzi tot mai mulţi pacienţi monitorizaţi pentru alte patologii sau trimişi la controale de rutină sunt diagnosticaţi în fazele incipiente ale bolii. Uneori, chiar când tumora măsoară mai puţin de un centimetru.

Acestea se numesc tumori renale de mici dimensiuni, au sub trei-patru centimetri și practic nu trebuie sa fie tratate chirurgical. Poți face operația, dar nu e obligatoriu. Unele dintre aceste mase mici, deși par maligne, au un potențial de progresie foarte scazut”, spune Bob Djavan, specialist în oncologie urologică.

Aşa că, de multe ori, medicii încearcă mai întâi supravegherea activă. Asta înseamnă că amână o vreme tratamentul radical. Între timp, monitorizează riguros cazul. Scopul este acela de a conserva cât mai mult din ţesutul renal şi de a evita complicaţiile chirurgiei.

Depistarea timpurie a cancerului renal, deşi poate duce la supradiagnostic şi la supratratare, precum şi la pierderea funcţiei renale, are, din punct de vedere oncologic, un impact pozitiv asupra supravieţuirii. Deci pacienţii vor trăi mai mult”, afirmă

Pentru fazele avansate ale bolii, astăzi este posibil ca rinichiul sa fie salvat.

„Cu dezvoltarea chirurgiei robotice, evident poți prezerva mult mai mult din țesutul care înconjoară rinichiul și poți să faci o operație mult mai precisă. Deci faci excizia tumorii, păstrezi rinichiul și reduci rata complicațiilor”, spune Bob Djavan, specialist în oncologie urologică.

În fiecare an, în întreaga lume, peste 300.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer renal. Dintre afecţiunile oncologice care atacă tractul urinar, acesta rămâne şi astăzi cel mai periculos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri