Când se tratează chirurgical hernia de disc lombară?

Data actualizării: Data publicării:
Neurochirurgie Sanador Dr Catana Articol sustinut de SANADOR

În prezent, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu dureri intense de coloană lombară, care se traduc medical printr-un diagnostic de hernie de disc lombară. Pozițiile vicioase de la birou sau de la locul de muncă, lipsa de antrenament fizic, suprasolicitarea coloanei lombare prin ridicarea incorectă a greutăților sau prezența kilogramelor în plus, asociate cu lipsa unui stil de viață activ cauzează în timp hernierea discurilor intervertebrale lombare, cu apariția unor crize dureroase inițial moderate, care mai apoi, în lipsa tratamentului de specialitate, pot deveni insuportabile și se pot asocia cu dificultăți motorii.

Hernia de disc lombară apare în urma uzurii discului intervertebral, structura anatomică care preia zi de zi șocurile, forțele mecanice și greutățile exercitate asupra coloanei vertebrale lombare. Neglijența și lipsa de conștientizare a pozițiilor vicioase și a mișcărilor fizice nocive duc la destabilizarea coloanei vertebrale și la degenerescența discului intervertebral, hernia de disc fiind astfel, contrar așteptărilor, o afecțiune din ce în ce mai întâlnită la tineri.

Hernierea discului dintre vertebrele coloanei lombare se traduce prin compresia mecanică a nervului spinal, iar clinic se asociază cu apariția durerilor lombare care se extind pe șold, coapsă sau picior, cu apariția șchiopătatului sau chiar a deficitului motor cu imposibilitatea mobilizării membrului inferior. În funcție de gradul de afectare a coloanei lombare și de gradul de compresie a nervului, simptomele evoluează treptat. În cazurile severe, cu afectare bilaterală a rădăcinilor nervoase spinale, pacientul poate dezvolta sindromul „cozii de cal”, o patologie gravă care necesită intervenție neurochirurgicală de urgență pentru decomprimarea nervilor.

Hernia de disc incipientă se poate trata conservator, prin repaus fizic, terapie medicamentoasă, fizioterapie sau kinetoterapie. Indicația de tratament chirurgical este rezervată herniei de disc severe, reprezentând prin definiție ultima treaptă din protocolul de tratament al herniei de disc lombare.

Tratamentul chirurgical al herniei de disc se efectuează numai la indicația medicului neurochirurg, după ce pacientul a efectuat o serie de investigații imagistice indispensabile diagnosticului de certitudine, precum imagistica prin rezonanță magnetică, examinarea computer tomograf sau electromiografia. Severitatea herniei de disc lombare se stabilește numai cu ajutorul evaluării RMN, în corelație cu simptomatologia, examenul clinic și istoricul de tratament al pacientului în cauză.

Intervenția neurochirurgicală de tratament al herniei de disc lombare se efectuează la momentul actual cu ajutorul tehnicilor chirurgicale moderne și al tehnologiilor performante, pacientul beneficiind de o recuperare postoperatorie rapidă și de un risc de complicații mult redus. Respectând indicațiile medicului și protocolul de recuperare medicală, pacientul va reveni la activitățile zilnice în mai puțin de 2 săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri