Când trebuie operată hernia de disc

Data actualizării: Data publicării:
medic-1

Durerea lombară este cea mai frecventă cauză de inactivitate în rândul persoanelor tinere, spun statisticile. Un procent mic dintre acestea suferă în realitate de hernie de disc.

Hernia de disc este protuzia sau ieșirea completă a discului intervertebral, situat la diferite nivele ale coloanei vertebrale, cea mai frecventă este la nivel lombar,” explică dr. Dan Şuiaga, medic specialist neurochirurgie.

Cele mai multe hernii de disc nu au niciun simptom sau sunt foarte puțin dureroase.

„Prin contactul între hernie și rădăcina nervoasă apare o inflamație a nervului, care nerv își mărește volumul și atunci spațiul ocupat parțial de hernie devine insuficient și începe să sufere,” precizează dr. Dan Şuiaga.

În acel moment pacientul resimte durere care radiază pe picior, în cazul unei hernii lombare, sau pe mână, în cazul unei hernii cervicale. După efectuarea unui RMN și doar dacă medicația și kinetoterapia nu dau rezultate, pacientul va avea nevoie de operație.

„Și constă în îndepărtarea fragmentului discal care este herniat și apasă pe nerv, plus în anumite cazuri se practică și o discectomie, se scoate și material discal dacă se vizualizează orificiul pe unde acesta a ieșit și dacă materialul este de calitate mai proastă,” spune dr. Dan Şuiaga.

După 3-4 săptămâni de recuperare, pacientul poate începe gimnastica medicală pentru a preveni apariția altor hernii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri